Bezárhat a Vármegyeháza és az egyik óvoda Balassagyarmaton az energiaárak miatt

2022. szeptember 19. – 09:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bajban van a balassagyarmati önkormányzat is az elszálló energiaárak miatt, a város fideszes polgármestere, Csach Gábor részletesen számolt be Facebook-oldalán a problémáról és városvezetés lépéseiről.

Azt írja, tucatnyi településsel együtt közbeszerzésen próbáltak az önkormányzati intézményeknek (szociális otthon, óvoda, városháza) gázt szerezni egy évre. Miután a települések közül többen nem fogadták el a 16,6-szoros megemelt ajánlatot, az állami intézmények számára rendelkezésre álló KEF (Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság) rendszerben keresztül indíthatják el a közbeszerzést.

Ennek azonban két kockázata is van Csach szerint:

  • Ha fixált árat kapnak, egy esetleges tőzsdei árcsökkenéskor is egész évben fizetniük kell az elnyert magas árat.
  • Ha nem kapnak fixált árat, akkor a napi tőzsdei ár szerinti fizetés jön úgynevezett fix felárral számolva. Ez az ár most bár alacsonyabbnak látszik, de a fix felár miatt egy 20-30 százalékos emelkedés esetén ez akár súlyosabb terhet is jelenthet, mint a 12-17-szeres piaci ár.

„Nyilván segítséget jelentene a kormány beavatkozása a közszféra energiabeszerzés támogatására (ársapka, egyéb támogatás, részletfizetési lehetőség stb.)” – írja a balassagyarmati polgármester, ám az állami intézményeket ugyanez az energiaár sújtja, és a lakossági terheket sem lehet tovább növelni.

„Nem várunk a sültgalambra, megpróbálunk mi is jelentős megtakarítást végrehajtani”

– írja.

Arról döntöttek, hogy a Jánossy Képtárat és Helytörténeti Gyűjteményt akkor zárják be, amikor „az ott dolgozók számára a villanyradiátoros rásegítéssel is a benti hőmérséklet elviselhetetlen mértékben csökken 18 fok alá.” Ez valamikor október közepe és november eleje között várható.

A balassagyarmati sportcsarnokot nem, a kiszolgáló helységeit délelőtt, oktatási időszakban normál üzemmódban fűtik, délutánonként és hétvégéken pedig jelentősen csökkentik a fűtést.

A polgármester bejegyzése szerint bezárhat még a Központi Óvoda B-épülete és a Vármegyeháza télre.

Az önkormányzati intézményekben elkezdik a gázfűtéses rendszerek szabályozását (fix hőmérsékletek megszabása, mellékhelyiségek, nem állandó tartózkodásra szolgáló helyiségek 16-18 fokon). A cél, hogy jelentős energiamegtakarítást érjenek el, 1 fok ugyanis már nagyságrendileg 6-8 százalékos megtakarítást jelent a polgármester posztja szerint.

Szigorú kereketeket adnak a takarékoskodásnak és a szellőztetés rendjének,

„az intézményvezető fegyelmi vétség terhe mellett lesz köteles azokat betartani és betartatni”.

Felgyorsítják továbbá a biomassza távfűtés bővítését a városban.

Az energiaválság miatt számos önkormányzat kényszerül hasonló megszorításokra, erről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!