Csak a rendelt üzemanyag 25 százalékát kapják meg a Mollal idén szerződött kutak a jövő héten

2022. szeptember 17. – 10:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A szerződésben megegyezett üzemanyagnak mindössze a 25 százalékét kapják meg a Mollal idén szerződött benzinkutak a szeptember 19-i héten, írta a Szeretlek Magyarország portál hírére reagálva a Mol a Telexnek.

A Mol egy levélben tájékoztatta a partnereit arról, hogy „az üzemanyagrendelés tervezhetősége és az országos ellátásbiztonság érdekében” a dízelből és motorbenzinből is csak 25 százalékot kapnak a kutak.

A Mol által kiküldött levél – Forrás: Független Benzinkutak Szövetsége
A Mol által kiküldött levél – Forrás: Független Benzinkutak Szövetsége

Az ügyben kérdéseket küldtünk a Molnak, ami cikkünk megjelenése után azt válaszolta, üzemanyagból elég van Magyarországon, „de a Mol a kieső import miatt jóval nagyobb ügyfélkört lát el, mint korábban: az ország üzemanyag-igényét több mint 80 százalékban mi fedezzük. A vállalat március eleje óta 258 új partnerrel, közöttük számos független benzinkúttal kötött nagykereskedelmi szerződést, amelyek azelőtt nem a Moltól szerezték be az üzemanyagot. Az aktuális 25 százalékos korlátozások csak ezekre az új partnerekre vonatkoznak, akikkel a kieső import miatt idén bővült az ügyfélkörünk”.

A Független Benzinkutak Szövetségének elnöke, Egri Gábor a döntést úgy kommentálta a Telexnek, „nagyon sok kérdést vett fel ez az eljárás. Versenysemleges piaci magatartás esetén a Molnak minden ügyfele felé és saját kúthálózata felé is így kellene eljárnia. Nagyon rossz helyzetbe kerül így a vidéki ellátás.”

A Mol augusztus végétől tovább mérsékelte a magánbenzinkutak számára adható üzemanyag mennyiségét, 35 százalékra. Akkor Egri arról beszélt, hogy az árstop mellett más nehézséggel is meg kell küzdeniük, ugyanis mind a gáz, mind az áram ára olyan mértékben növekedett meg a benzinkutak, illetve a kkv-szektor esetében, hogy nagyon sok ember veszítheti el nagyon rövid időn belül a munkahelyét.

Ha a kormány nem hosszabbít, a benzinárstop a jelen állás szerint október 1-jén véget érhet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!