Közel 107 százalékkal lett drágább a búza egy év alatt

2022. szeptember 12. – 15:05

frissítve

Közel 107 százalékkal lett drágább a búza egy év alatt
Augusztusi aszály az Alföldön – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Átlagosan 50,7 százalékkal volt magasabb a mezőgazdasági termékek termelői ára 2022. júliusában az egy évvel korábbi árakhoz képest, írja az MTI a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett adatok alapján.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy az idei első félévben átlagosan 40 százalékkal nőttek a termelői árak, a drágulás pedig folytatódott júliusban is. A kategóriák alapján a gabonafélék drágulása a legdrasztikusabb: 82,2 százalékkal fizetnek többet ezekért, mint egy éve. Egy hónap alatt, azaz júniusról júliusra ez 11,1 százalékpontos emelkedést jelent.

A zöldségfélék felvásárlási ára átlagosan 27,4 százalékkal volt magasabb a tavaly júliusinál. A zöldborsó drágult a legnagyobb mértékben, 51,2 százalékkal. Érdemes a zöldségek drágulása mellé viszont hozzátenni, hogy a gyümölcsök ára a KSH adatai szerint csak 4,3 százalékot emelkedett éves szinten.

Az élő állatok felvásárlási árának átlagosan 48,5 százalékos emelkedését főleg a vágósertés és a vágómarha ára húzta fel. Azonban a baromfifélék drágulása sem marad el sokkal az adatok szerint.

A mezőgazdasági termékek pedig várhatóan tovább drágulhatnak majd a következő hónapokban az Európa-bajnok címre törő magyar inflációs adatok miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!