Megtorpant az infláció növekedése a legfejlettebb országokban

2022. szeptember 7. – 08:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) tartozó országokban a fogyasztói árnövekedés éves szinten átlagosan 10,2 százalékra lassult az egy hónappal korábbi 10,3 százalék után, ami 1988 óta a legnagyobb volt. Az OECD szerint 2020 novembere óta először jegyeztek fel lassulást az inflációban – írja az MTI.

Az energiahordozók árának növekedése az OECD-országokban 35,3 százalékra lassult júliusban éves szinten a júniusi 40,7 százalékról. Az OECD 38 országából 26-ban mérséklődött az energiahordozók árnövekedése. Az élelmiszerárak emelkedése ugyanakkor 13,3 százalékról 14,5 százalékra gyorsult. Az élelmiszer- és energiaárak nélküli, úgynevezett maginfláció 6,8 százalék volt júliusban a júniusi 6,5 százalék után.

Hazánkban a júliusi infláció 13,7 százalék volt, ami 24 éves csúcs Magyarországon. A szezonális hatásoktól megtisztított, úgynevezett maginfláció 16,7 százalék lett, ez az egyik legmagasabb érték Európában. Az élelmiszerek ára 27 százalékkal nőtt. A havi infláció 2,3 százalék, ami szintén kiugróan magas érték. Az infláció a közeljövőben még magasabb lehet, az MNB alelnöke, Virág Barnabás nemrég arról beszélt, hogy az infláció hónapokon belül a 19 százalékot is elérheti. A hazánkra vonatkozó augusztusi inflációs adatokat csütörtökön reggel teszik közzé.

Az infláció a G7-országokban átlagosan 7,6 százalékra lassult a júniusi 7,9 százalékról az Egyesült Királyság kivételével minden országban mérséklődő energiaár-emelkedés miatt.

  • Az Egyesült Államokban az infláció júliusban 8,5 százalékra mérséklődött a júniusi 9,1 százalékról;
  • Németországban pedig 7,6 százalék után 7,5 százalékot mértek;
  • miközben Franciaországban 5,8 százalékról 6,1 százalékra,
  • az Egyesült Királyságban 8,2 százalékról 8,8 százalékra nőtt.

Az eurózónában az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) 8,9 százalékra nőtt júliusban a júniusi 8,6 százalékról, az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított fogyasztói árak emelkedése 3,7 százalékról 4 százalékra nőtt. Az Európai Unió statisztikai hivatalának előzetes adatai szerint a HICP-index növekedési üteme augusztusban 9,1 százalékra, a maginfláció 4,3 százalékra gyorsult. A G20-országok inflációja júliusban 9,2 százalék volt, megegyezett a júniusival.



Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!