Fontos engedély a bankpiacon: az Erste tényleg megveheti a hazai Commerzbankot

2022. szeptember 2. – 11:17

frissítve

Fontos engedély a bankpiacon: az Erste tényleg megveheti a hazai Commerzbankot
A Commerzbank Zrt. központja a fővárosban, az V. kerületben, a Széchenyi rakparton – Fotó: Földi Imre / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Az Erste Bank most kapta meg a a hatósági (elsősorban jegybanki) engedélyeket a Commerzbank magyarországi leányvállalatának megvásárlásához.

Az Erste Bank Hungary megvásárolhatja a Commerzbank magyarországi leányvállalatát. Mint az Erste közleménye írja,

már zajlanak a migrációs előkészületek, és a tranzakció várhatóan 2022 második felében zárul a Commerzbank magyarországi leányvállalatának integrálásával, amelynek köszönhetően az Erste tovább bővíti vállalati üzletágát. A felek továbbra is zökkenőmentes átmenetet várnak, az ügyfelek minden lényeges információt közvetlenül kapnak meg.

Úgy tudjuk, hogy ilyenkor már valójában az integrációs munka zöme lezajlott, de a végső engedélyeket meg kell várni. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kért egy részletes tervet arról, hogy miként zajlik majd az átadás-átvétel, hogy kerül át az ügyfelek portfóliója egyik banktól a másikhoz. A Telex úgy tudja, hogy ez alapján november végén várható az átadás.

Fontos kiemelni, hogy itt az Erste egy egész bankot vesz, nem úgy, mint a Citi esetében, ahol a Citi csak a retail-ügyfeleket adta el az Erstének, de maga is működik tovább. Itt az egész bankot és az összes ügyfelet áthozza az Erste, a Commerzbank kiürül.

Az Erstének a Commerzbank jó minőségű ügyfelei és a munkatársai is fontosak lehettek, akiket immár hivatalosan is meg lehet szólítani. Úgy tudjuk, hogy az Erste a munkatársakat átveszi, és azok túlnyomó többsége maradni is szeretne.

A frankfurti székhelyű Commerzbank AG 2021. december 17-én kötött megállapodást magyarországi leányvállalatának eladásáról az Erste Bank Hungary Zrt.-vel. A magyarországi leánybank értékesítése a 2021 februárjában nyilvánosságra hozott Commerzbank 2024 Stratégia része, melynek keretében a bank a hálózatának racionalizálása érdekében kivonul egyes nemzetközi piacokról, így Magyarországról is.

Az izgalmas folyamatról itt és itt írtunk részletesebben.

A Commerzbank AG közel harminc éve hozta létre magyarországi leányvállalatát, amely a budapesti központon kívül három nagyvárosban (Győrben, Miskolcon és Kecskeméten) működtet irodát.

A helyi és nemzetközi vállalati ügyfeleket kiszolgáló, mintegy száz munkavállalót foglalkoztató Commerzbank Zrt. egyrészt a magyar vállalatok belföldi, németországi és globális tevékenységét, másrészt pedig a német és nemzetközi ügyfelek magyarországi üzletmenetét támogatja.

Az Erste Bank a tervezett „zökkenőmentes” átvétel után növeli hazai piaci részesedését, ami a vállalati hitelezési szegmensben 10 százalék fölé emelkedik az akvizíciót követően. Az üzletág amúgy organikusan is gyorsan nőtt az Ersténél, éves, 20 százalékot meghaladó növekedési üteme magasan az átlag feletti, aminek köszönhetően a kilencedik helyről a piac hatodik legnagyobb szereplőjévé lépett elő.

Korábban arról is szó volt, hogy a felek egy olyan átfogó megállapodáson is dolgoznak, amely szerint az Erste Csoport és a Commerzbank AG a régióban és Németországban összefognak. A mostani közleményben ennek nincsen nyoma.

Az Erste és a Raiffeisen volt a leginkább komoly, de az OTP is adott be egy ajánlatot, illetve a Gránit Bank is, de ő tényleg alacsony áron.

A Commerzbank globálisan óriási bank, 50 ezer alkalmazottja van, a Deutsche Bank mögött a második számú német bank, de itthon kicsi volt, leginkább a nagy német vállalati ügyfeleit kísérte el és szolgálta ki Magyarországon is, így ennél a banknál különösen fontos lesz, hogy mennyi ügyfél marad az új tulajdonos mellett is a banknál.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!