Az ársapkák betöltötték szerepüket, hosszú távon nem maradhatnak, mondta a gazdaságfejlesztési miniszter

2022. augusztus 31. – 19:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az árstopok betöltötték szerepüket, ezek átmeneti nehézségek kezelésére valók, de most már egyre drágább a fenntartásuk – mondta a gazdaságfejlesztésért felelős miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában.

Nagy Márton az üzemanyag-ársapkákkal kapcsolatban azt mondta: azért léptették őket életbe, mert ársokk érte a gazdaságot. Az intézkedés jó volt, amíg átmeneti volt a helyzet. Ha azonban ez állandóvá válik, akkor az árstopok szerinte nem fenntarthatók.

A miniszter személy szerint azt gondolja, hogy ezek az intézkedések betöltötték a szerepüket. Szavai szerint az infláció és a fenntarthatóság oldaláról kell mérlegelni az intézkedések fenntarthatóságát, illetve azt is figyelni kell, hogy a megfelelő mennyiségű import is beérkezzen az országba.

A miniszter már júniusban, a Mathias Corvinus Collegium által szervezett előadásán is határozottan állította, hogy „az árstop nem jó dolog, ezekből ki kell jönni.” Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az augusztus 23-i kormányinfón azt mondta: a kormány október 1-jéig fenntartja az ársapkát az élelmiszernél és a benzinnél is, az esetleges hosszabbításról akörül döntenek majd.

Nagy Márton szerint a legfőbb cél most az, hogy az energiavészhelyzetből lehető leggyorsabban kikerüljön az ország. A finomítói kapacitásokra vonatkozó kérdésre azt válaszolta: nyersanyagot be tudunk hozni az EU-ba, de kérdés, hogy azt tudjuk-e finomítani. újra működik a pozsonyi finomító és várhatóan visszaáll a munkába Százhalombatta is, a megugró kereslet és az európai gázolajhiány miatt azonban a hiány tartósabb lesz, mint gondolták.

Nagy Márton problémásnak látja az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen által említett uniós energiaár-szabályozó lépéseket. A részleteket még nem ismerik. Szeptember 9-én ülnek össze az uniós energiaügyi miniszterek, addigra remélnek további információkat.

Az áramárak minden uniós országban eltérőek, nincs olyan egységes irányadó ár, mint a gáznál a holland TTF-tőzsde árai – mondta a miniszter. Nagy szerint nem tűnik túl jó ötletnek erre a „sokféleségre” ársapkát tenni, jobb lenne az áram és a gáz árát elválasztani.

A földgázárral kapcsolatos uniós ársapkás „ötletre” azt mondta, hogy ez szerintük nincs jól átgondolva. A tőzsdei ár maximalizálása nem tűnik jó megoldásnak. Az EU gázfogyasztásának 80 százalékát fedezi importból, főleg orosz forrásból, de ha az unió által megszabott árakat az oroszok nem fogják bevállalni, mondhatják, hogy ilyen áron nem szállítanak, az pedig egy indirekt gázembargó lenne. Ezt a miniszter szerint nem szabad megengedni.

Nagy Mártonról nemrég kiderült, hogy a Magyar Honvédség HUAF 653 jelzésű, Dassault Falcon 7X jelzésű repülőjén Moszkvában járt. A miniszter az interjúban erről csak annyit árult el, hogy Szijjártó Péterhez hasonlóan ő is gázügyben járt Oroszországban.

„Fontos, hogy legyen gáz, megfelelő gáz legyen, és az ára megfelelő legyen. Ezen feltételek mentén tárgyaltam, de várni kell még pár hetet, hogy lássuk, el tudtunk-e érni valamit. A politikának a politikával kell tárgyalnia, a Gazprommal rendes munkarendben az MVM tárgyal” – mondta. Ehhez ennyit tett hozzá, hogy „a jelenlegi egy jó gázszerződés, de ha változnak a körülmények, akkor ahhoz lehet igazítani új feltételeket”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!