Nagy Márton: Az árstop nem jó dolog, ki kell jönni belőle

2022. június 30. – 22:26

frissítve

Nagy Márton: Az árstop nem jó dolog, ki kell jönni belőle
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Ma már jobban kell tartani a recessziótól, mint az inflációtól, mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Mathias Corvinus Collegium által szervezett előadásán. A fejlett világban szerinte biztos eljön a recesszió, Magyarországon még nem biztos, mert a növekedési többlet fent tud maradni, írja beszámolójában a Portfolio.hu.

Szerinte az infláció elszállása miatt súlyos megélhetési válság fenyegeti a világot, az inflációt pedig az élelmiszer- és energiaárak emelkedése hajtja leginkább. Azt mondta, hogy a magyar kormány fékezi az inflációt, míg más országok az infláció hatását kezelik, nem azt magát közvetlenül. Ez utóbbiakra példaként mondta, hogy transzfert adnak a lakosságnak, amellyel nő a kereslet, és ez növeli az inflációt – arról nem beszélt, hogy a választás előtt a magyar kormány több ezer milliárd forintot szórt ki a költségvetésből a lakosság, családok, nyugdíjasok számára, teszi hozzá a Portfolio.

Azt mondta, biztos benne, hogy 2023-ban recesszió lesz, és ez akár 2024 első félévéig is tarthat. „Ha ugyanis le akarjuk hozni az inflációt, akkor recessziót kell okozni” – mondta. Szerinte az infláció leszorítása és a szankciós politika lényegében betolja Európa gazdaságát egy mesterséges recessziós környezetbe.

Azt mondta, hogy a fejlett világ recesszióját meg fogja érezni a magyar gazdaság is, de Magyarországon nem lesz várhatóan recesszió. Arról is beszélt, hogy a mediterrán országok adósságválságát is meg fogja érezni a magyar gazdaság.

Nagy Márton azt mondta, hogy a költségvetés egyensúlyát a kormány rendbeteszi a kiigazító intézkedésekkel és az „extraprofitadókkal”, viszont a folyó fizetési mérleg hiánya nem tűnik el, ezért fontosak az uniós források. „Ezért az EU-s forrásokat be kell húzni, az EU-val meg kell egyezni” – mondta.

Azt mondta a helyreállítás alapról, hogy „az RRF-ről szóló megállapodás is meglesz az év végéig, vagyis ha másképp mondom, rajtunk nem fog múlni”. Konkrétumokat azonban nem említett, hogy mit tenne ennek érdekében a kormány.

Kérdésre válaszolva a beszámoló szerint azt is mondta, hogy „az árstop nem jó dolog. Ezekből ki kell jönni.” Azt mondta, hogy most október 1-ig tartanak az árstopok, „remélhetőleg addigra enyhülni fog az infláció.” Szerinte ezekkel szemben a rezsicsökkentésből viszont nem akar kijönni a kormány.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!