Az MNB szerint most 15-16% lehet az infláció, 404 forint alá esett az euró ára

2022. augusztus 30. – 15:27

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyot erősödött kedden a forint az euróval szemben. Az euró árfolyama, amely hétfőn még 413 forint környékén is volt, és a keddi kereskedést is 408,9 forintos szinten kezdte el, a délután kettőkor közölt kamatdöntés után egy órával 403,9 forintig süllyedt. Ez több mint 1 százalékos forinterősödést jelent.

Maga a kamatdöntés még nem hozott érdemi változást a forintpiacon, az árfolyam 406-407 forint között volt két órakor, és onnan háromig nem is mozdult ki. Ekkor azonban a monetáris tanács közzétette a kamatemelést indokló közleményét, illetve online sajtótájékoztatót kezdett Virág Barnabás, az MNB alelnöke.

Virág azt mondta, hogy a jegybank várakozásai szerint az augusztusi inflációs adat 15-16 százalék között alakulhat, vagyis továbbra is emelkedő pályán van. Ennek fényében nem meglepő, hogy a jegybank Virág bejelentése szerint folytatja a kamatemelési ciklust, egészen addig, „amíg az inflációs kilátások fenntartható módon stabilizálódnak és a kockázatok kiegyensúlyozottá válnak”. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az infláció további gyorsulása mögött mindinkább a monetáris politika hatáskörén kívül álló tényezők vannak, példaként említve az aszályhelyzetet, az európai gáz- és áramárak emelkedését és ez utóbbival összefüggésben a hatósági rezsiárszabályok változását.

A kamatdöntés indokló közleményből emellett kiderült, hogy az MNB három új ősztől érvényes szigorító intézkedésről döntött. Ezek az intézkedések „a bankközi likviditás szűkítésével támogatják, hogy turbulens pénzpiaci környezetben is a jegybanki irányultsággal összhangban alakuljanak a rövid pénzpiaci kamatszintek” – írja a Portfolio.hu.

A három intézkedés (ezek közvetlenül nem érintik a hétköznapokat, hatásuk elsődlegesen a bankrendszer működésére van):

  • az MNB megemeli a bankrendszer számára meghatározott kötelező tartalékráta mértékét;
  • rendszeresen meghirdetett jegybanki diszkontkötvény-aukciókat tart;
  • hosszú futamidejű betéti eszközt vezet be a bankrendszeri likviditás jelenleginél hosszabb futamidőkön történő sterilizálása érdekében.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!