A horvát gazdasági miniszter vizsgálatot rendelt el az INA-nál a gázkereskedelmi csalás miatt

2022. augusztus 29. – 12:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Két évre visszamenőleg az INA horvát olajipari vállalat gázüzletére vonatkozó összes szerződés felülvizsgálatát kérte Davor Filipovic horvát gazdasági miniszter, miután a hétvégén gázkereskedelemmel kapcsolatos visszaélések miatt letartóztattak több embert Horvátországban, köztük az INA egyik igazgatóját is – írja az MTI a Jutarnji List című horvát napilap cikke alapján.

A tárcavezető a sajtónak úgy nyilatkozott: elengedhetetlen, hogy a felülvizsgálat kiterjedjen az összes gázvételi és -eladási szerződésre, valamint feltárja, hogy bizonyos üzleti partnerek milyen feltételek mellett kötötték a szerződéseket az INA-val.

„Fontos a belső ellenőrzés felülvizsgálata is, és elvárom a független könyvvizsgálóktól, hogy a kapott információk alapján megfelelő megállapításokat tegyenek az INA belső kontrolljának munkájával kapcsolatban” – mondta a miniszter.

A korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség (USKOK) a rendőrséggel közösen indított akcióban szombaton öt embert tartóztatott le gázkereskedelemmel kapcsolatos visszaélések miatt, köztük Damir Škugort, az INA földgázkereskedelmi ágazatának igazgatóját. A vádak szerint valamivel több mint egymilliárd kunával (54 milliárd forint) károsították meg a horvát olajvállalatot, kihasználva a globális válságot és a gáz árának folyamatos növekedését a világpiacon.

Magyar szempontból azért érdekes az ügy, mert a Mol 49,08 százalékos részesedéssel és irányítási joggal rendelkezik a horvát olajvállalatban. Az RTL Híradó megkeresésére, a magyar vállalat közölte: :„A Mol a sajtóval egy időben értesült a horvátországi letartóztatásokról, tájékozódunk az ügyben, de folyamatban lévő rendőrségi eljárásokat nem kommentálunk.”

Škugor az OMS nevű befektetési céggel kötött gázeladási szerződést, amivel megkárosította az INA-t, az OMS ugyanis az olcsón vásárolt gázt aztán piaci feltételek mellett, óriási haszonnal értékesítette tovább. Az OMS csak 2021-ben 144 millió kuna (durván 7,8 milliárd forint) haszonra tett szert, amelyet a vádlottak elosztottak egymás között. Škugor részét állítólag a nyugdíjas édesapja számlájára utalták át, horvát lapok szerint végül ez vezette nyomra a hatóságokat.

A rendőrség az INA igazgatójának apját, valamint a Plinara észak-szlavóniai olaj- és földgázvállalat igazgatótanácsának elnökét, Marija Retkićet is őrizetbe vette.

A zágrábi bíróság vasárnap egy hónapra előzetes letartóztatásba helyezte mind az öt gyanúsítottat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!