A sajtóból értesült a Mol, hogy többmilliárdos csalásban lehet érintett horvát vállalatának egyik vezetője

2022. augusztus 28. – 20:29

Másolás

Vágólapra másolva

Milliárdos gázkereskedelmi csalás miatt tartóztattak le nemrég több embert Horvátországban, sajtóhírek szerint az INA földgázkereskedelmi ágazatának igazgatója, Damir Škugor is köztük volt. Magyar szempontból azért érdekes az ügy, mert a Mol 49,08 százalékos részesedéssel és irányítási joggal rendelkezik a horvát olajvállalatban.

Az RTL Híradó arra volt kíváncsi, hogy a Molnál mit szólnak a horvátországi letartóztatásokhoz. Megkeresésükre a magyar vállalat közölte:

„A Mol a sajtóval egy időben értesült a horvátországi letartóztatásokról, tájékozódunk az ügyben, de folyamatban lévő rendőrségi eljárásokat nem kommentálunk.”

A gyanú szerint a letartóztatottak 100 millió kunás, átszámítva körülbelül 5,5 milliárd forintos kárt okoztak az INA-nak.

Škugor olyan gázeladási szerződést kötött az OMS nevű befektetési céggel, amivel megkárosította az INA-t. Az OMS az olcsón vásárolt gázt aztán piaci feltételek mellett, óriási haszonnal értékesítette tovább. Az OMS csak 2021-ben 144 millió kuna (durván 7,8 milliárd forint) haszonra tett szert, amelyet a vádlottak elosztottak egymás között. Škugor részét állítólag a nyugdíjas édesapja számlájára utalták át, horvát lapok szerint végül ez vezette nyomra a hatóságokat.

A hatóságok az INA igazgatójának apját, valamint a Plinara észak-szlavóniai olaj- és földgázvállalat igazgatótanácsának elnökét, Marija Retkićet is őrizetbe vette.

Az INA közleményében azt írta, hogy a folyamatban lévő nyomozás érdekeire tekintettel nem áll módjukban nyilatkozni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!