Milliárdos gázkereskedelmi csalás miatt tartóztattak le több embert Horvátországban

2022. augusztus 27. – 15:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség (USKOK) szombati közlése szerint gázkereskedelemmel kapcsolatos visszaélések miatt tartóztattak le több embert Horvátországban. A gyanú szerint a letartóztatottak forintba átszámolva több milliárdos károkat okoztak az INA-nak, melynek egyébként nem hivatalos információk szerint az egyik igazgatóját is őrizetbe vették – írja az MTI.

Az USKOK közleménye szerint a letartóztatások és a bizonyítási cselekmények lefolytatása bűnügyi nyomozás eredménye, a korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát nemzeti nyomozó irodával (PNUSKOK) együttműködésben. Zágrábon kívül Split-Dalmát, Sibenik-Knin és Eszék-Baranya megyében is folynak házkutatások és őrizetbe vételek. A Jutarnji List című horvát napilap nem hivatalos információkra hivatkozva azt írta,

a gázkereskedelemmel kapcsolatos visszaélésekben Damir Skugor, az INA földgázkereskedelmi ágazatának igazgatója játszott főszerepet.

A nyomozó hatóságok gyanúja szerint a letartóztatottak több száz millió kunával károsították meg az INA-t, kihasználva a globális válságot és a gáz árának folyamatos növekedését a világpiacon. A lap azt is kiderítette, hogy Skugor olyan gázeladási szerződést kötött az OMS nevű befektetési céggel – amelynek egyik tulajdonosa volt szomszédja, Josip Surjak, az ügyvédi kamara elnöke, a másik pedig egy Goran Husić nevű vállalkozó, aki a Jutarnij szerint tíz évig volt a horvát MMA League igazgatója –, amely kedvező volt az ügyfél, de kedvezőtlen az INA számára. Az OMS az olcsón vásárolt gázt aztán piaci feltételek mellett, óriási haszonnal értékesítette tovább.

Az OMS csak 2021-ben 144 millió kuna (durván 7,8 milliárd forint) haszonra tett szert, amelyet a vádlottak elosztottak egymás között. Skugor részét állítólag a nyugdíjas édesapja számlájára utalták át, az Index.hr információi szerint végül ez vezette nyomra a pénzmosás elleni irodát, amely azonnal jelentette az esetet az illetékes hatóságoknak. A pénzügyminisztérium közleményében jelezte, hogy pénzmosás gyanúja merült fel gyanús tranzakciók miatt, és több hónapos eljárás eredményeként vették őrizetbe szombaton az érintett embereket.

A hatóságok az INA igazgatójának apját, valamint a Plinara észak-szlavóniai olaj- és földgázvállalat igazgatótanácsának elnökét, Marija Retkicet is őrizetbe vette. Az INA közleményt adott ki az ügyben, hogy a folyamatban lévő nyomozás érdekeire tekintettel nem áll módjukban nyilatkozni, de teljes mértékben együttműködnek a hatóságokkal a teljes körű tényfeltárás érdekében.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!