30 százalékkal többe kerülhet az iskolai menza szeptembertől

2022. augusztus 21. – 12:33

Másolás

Vágólapra másolva

Jelentős áremelkedés jöhet a szeptemberi iskolakezdéssel az iskolai menzákon, Zoltai Anna, a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetségének elnöke szerint ez az emelkedés akár a 30%-ot is elérheti. Zoltai szerint ráadásul a jelenlegi gazdasági helyzetben a a menzát működtetők ebben a gazdasági környezetben már nem tudnak megfelelni a minőségi követelményeknek sem.

Az Inforádióban beszélő Zoltai elmondta, hogy lényegében minden drágább ltt, az alapanyagok, a rezsi, az üzemanyag, de a dolgozók is magasabb bért követelnek, így elkerülhetetlen lesz, hogy a menzás cégek árat emeljenek. Ez ráadásul később újra megismétlődhet, mert „senki nem tudja, hogy az év végén még milyen árváltozások, emelkedések lesznek, amelyek hatással lesznek a rendszerre.”

Éppen ezért nem tartja szerencsésnek a közétkeztetők szövetségének elnöke, hogy a kormány épp most kezdte ellenőrizni a 2014-ben bevezetett szigorú szabályokat – azt, hogy valóban megfelelnek-e a menzás ételek a korcsoportokra lebontott kötelező napi energia- és tápanyagbeviteli értékeknek.

Az önkormányzatok és a cégek jelenleg is tárgyalnak a szeptembertől érvényes árakról, így a szülők várhatóan még augusztus végén megtudják, mennyivel kerül majd többe a bölcsődei, óvodai és iskolai érkezés.

Tavasszal a Telexen cikksorozatban foglalkoztunk a hazai menzahelyzettel, a sorozat végén össze is szedtük, mi a gond az iskolai menzával, és hogyan lehetne jobb. Abból a cikkből a sorozat minden részét elérhetik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!