Gyengül a forint, 398 felett is járt az euró

2022. augusztus 15. – 11:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Gyengüléssel nyitotta a hetet a forint az euróval szemben azután, hogy péntek este negatívra rontotta Magyarország kilátását a Standard & Poor’s amerikai hitelminősítő. Az S&P döntése egy esetleges későbbi leminősítés lehetőségére utal, a hitelminősítő szerint legalább egy a háromhoz az esélye annak, hogy két éven belül rontják a besorolásunkat.

A múlt héten egyébként erősödött a magyar deviza, a június eleji szinteket megközelítve 392 alatt is járt az euró ára. Hétfőn délelőtt azonban mintegy másfél százalékot gyengült a pénteki értékekhez képest, írja a Portfolio.

A gazdasági lap szerint rossz hír a magyar valuta szempontjából az a hétvégén kiszivárgott bírósági irat is, mely az uniós forrásokról való megállapodás esélyeit rontja, hiszen a bírósági rendszerbe való beavatkozás kockázatát veti fel. Az irat szerint a Kúria elnökének felesége kevesebb szavazatot kapott riválisánál, mégis őt nevezték ki tanácselnöknek. Júniusban a magyar legfelsőbb bíróság elnöke, Varga Zs. András feleségét, Kovács Helga Mariannt annak ellenére nevezték ki a Fővárosi Ítélőtábla Polgári Kollégium tanácselnökének, hogy a bírák által tartott választáson kevesebb szavazatot kapott, mint riválisa – írta a lap birtokába jutott dokumentumok alapján az Observer.

Varga Zs. András, Polt Péter legfőbb ügyész egykori helyettese 2021 januárjától 9 éven át töltheti be tisztségét. A magyar bírók önigazgatási fóruma korábban szinte egyhangúlag utasította el főbíróvá jelölését. Ezzel – Magyarországon a rendszerváltás óta először – olyan főbíró került a legfőbb bírói kar élére, aki nem rendelkezik bírói ítélkezési gyakorlattal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!