A súlyos aszály után az agrártárca nagyobb hangsúlyt fektetne a vízmegtartó gazdálkodásra

2022. augusztus 15. – 17:59

A súlyos aszály után az agrártárca nagyobb hangsúlyt fektetne a vízmegtartó gazdálkodásra
Az évtizedek óta nem látott rendkívüli aszály miatt kármentő, kényszer silózással próbálják megmenteni a terméketlen ültetvényeket. Fotó: Oláh Tibor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A víz eltűnésének részben éppen mi magunk vagyunk az okai. Az Agrárminisztérium most összetett csomagot jelentett be, amely értelmesebb gazdálkodásra ösztönöz.

A Telex.hu nemrég részletes cikkben számolt be arról, hogy bár az aszálynak és a vízhiánynak több oka van, de sajnos mi magunk is sokat tettünk érte. Az idei év különösen súlyos nehézségei a magyar mezőgazdaság szempontjából katasztrofális következményekkel járnak, de legalább jó lecke lehet, hogy szélesebb körben elterjedhessenek a már eddig is ismert vízmegtartó technikák, művelési módszerek.

Az Agrárminisztérium most bejelentette, hogy a 2023-tól induló új agrártámogatási időszakra újabb és hatékonyabb eszközöket tervez a mezőgazdasági termelők vízmegtartó gazdálkodásának ösztönzésére.

„Gazdálkodóink számára a mind gyakoribb hosszú, száraz időszakok miatt létfontosságúvá válik a vízvisszatartást, a vízmegtartást és a talajnedvesség megőrzését, illetve a talaj termőképességének megtartását segítő eljárások tudatos gyakorlati alkalmazása.”

– áll a tárca közleményében.

A csomagnak lesznek mindenkire kötelező eszközei, amelyeket az alaptámogatáshoz kapcsolódóan írnak elő, támogatással pedig önkéntes alkalmazásukat ösztönözik

  • az agrár-ökológiai programban (AÖP),
  • az agrár-környezetgazdálkodási kifizetések (AKG),
  • az ökológiai gazdálkodás támogatása (ÖKO) terén

a vízvisszatartást szolgáló infrastuktúra fejlesztésének támogatásával, valamint új beruházási és fenntartási támogatási programot is kidolgoztak olyan új területek kialakítására, ahol nem érdemes szántóföldi termelést folytatni és létrehozhatóak vizes élőhelyek és területi vízvisszatartást szolgáló, kisléptékű vízi létesítmények.

„A talajok és ökoszisztémák vízmegtartó képességének javítását elsősorban a földhasználat váltás, a felszínborítás mozaikossá tételének (szegélyélőhelyek, nem termelő területek), illetve a vízmegőrző agrotechnikák alkalmazásának ösztönzésével kívánjuk elérni”

írta a minisztérium.

Az ökológiai gazdálkodás támogatása esetében a talaj termőképességének és biológiai aktivitásának növelésére irányuló vetésforgó és tápanyag-utánpótlási előírások hozzájárulnak a talaj biológiai állapotának védelméhez és javításához, vízmegtartásának fokozásához és a vízminőség védelméhez.

Azokon a mezőgazdasági területeken, ahol rendelkezésre áll engedélyezett öntözővíz, ott jelenleg is elérhető beruházási és együttműködési támogatással is ösztönzik a vízfelhasználás hatékonyságát javító fejlesztéseket, a vízvisszatartás létesítményeinek kialakítását, valamint a fenntartható vízkészlet-gazdálkodást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!