Az ekhósok jól járnak az új adókönnyítéssel, de a katából kiesők közül ez alig segít valakinek

2022. augusztus 10. – 15:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy kedd este kijött rendelettel adminisztratív és anyagi könnyítésekről döntött a kormány: a veszélyhelyzeti jogszabály értelmében az ekho mértéke csökken és egyszerűsítik az adminisztrációt a más adónemre váltó katásoknak.

Az adminisztratív terhek könnyítése valódi segítség annak a több százezer embernek, aki most kiesik a katából: mentesülnek ugyanis a nyitómérlegük könyvvizsgáltatási kötelezettsége alól, ezzel könnyebbé válik az adminisztráció és a könyvvizsgálat költségét is megspórolhatják.

Az, hogy az ekhóhoz miért kellett így hozzányúlni, már kevésbé érthető. Az itteni anyagi könnyítés ugyanis a katából most kényszerűen kivonulók elenyésző része számára jelent pozitívumot, ráadásul így köztük és az átalányadósok között még nagyobbra nő a közteherviselési szakadék.

Az ekhós adózást bizonyos tevékenységek esetén lehet választani, ilyenek tipikusan a kreatív, művészeti tevékenységek (grafikus, színész, operatőr, újságíró, stb.). Az ekhósok számára eddig kétféle közteher volt, a 15 százalékos személyi jövedelemadó és egy úgynevezett kifizetői ekho, amit a munkáltató fizetett utánuk. Utóbbit törli el a friss jogszabály, ami praktikusan azt jelentheti, hogy vagy a munkavállalónál, vagy a foglalkoztatójánál, vagy kettejük között megosztva megmarad ez a plusz összeg. Az érintettek (mintegy 42 ezren) ennek örülhetnek, kérdés azonban, hogy hány olyan ember lehet, aki eddig katázott, és most opció neki ekhóra váltani.

Fajcsák Gábor, az RSM Hungary adótanácsadó adóüzletág-vezetője szerint a katából most kiesők (nagyjából 350 ezer emberről lehet szó) számához képest viszonylag szűk adózói kör lehet, aki tevékenysége alapján ekhózhatott, de eddig nem ezt tette. Fajcsák maximum pár ezer főre becsülte a számukat, olyan szellemi szabadfoglalkozásúak jöhetnek itt szóba, mint például szabadúszó, különféle cégeknek számlázó újságírók, filmesek. Ők néhány ezren és az eddig is ekhózó 42 ezer fő (illetve az ő foglalkoztatóik) az új rendelet értelmében most jobban járnak, a többséget ugyanakkor nem érinti a kedvező irányú változás.

Eközben az is tény, hogy a tételes átalányadó közteherviselési vonzatával összehasonlítva indokolatlannak is tűnik az ekho adójának további csökkentése. „Az átalányadósok a költséghányad (maximum 40%) levonása után adók és járulékok formájában összesen a bevételük 46,5 százalékát fizetik be az államkasszába, az ekhósok esetében ez eddig 28 százalék volt, de mostantól csak 15 százalék lesz” – mondta Fajcsák Gábor.

A kormány tehát az adózók egy szűk kisebbségének kedvezett most egy aránylag nagyot, miközben a katáról most átállók közül ez nem sokakon segít.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!