Csökkentett ekhót és adminisztrációs könnyítéseket kínál a kormány a katáról áttérőknek

2022. augusztus 9. – 21:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A katáról más adónemre áttérő vállalkozók támogatása érdekében több kedvező adóváltozásról döntött a kormány, jelentette be a Pénzügyminisztérium. A leginkább az előadóművészeknek megfelelő ekho mértéke csökken, egyszerűsítik az adminisztrációt a más adónemre váltó katás cégeknél. A háborús helyzet miatt a cégek a társasági adót euróban vagy amerikai dollárban is megfizethetik.

A magyar vállalkozók és vállalkozások támogatása érdekében, több kedvező adóváltozásról döntött a kormány, ma jelent meg a két erről szóló kormányrendelet, írja az MTI. A 134. számú Magyar Közlönyben olvasható

  • az egyes egyszerűsített közteherviselést lehetővé tévő rendelkezések alkalmazásáról szóló 297/2022. (VIII.9.) kormányrendelet és a
  • a társasági adó devizában történő megfizetéséről szóló 298/2022. (VIII.9.) kormányrendelet.

A közlemény szerint akinek nem felel meg az új kata, vagy azt nem választhatja, más kedvező adózási mód áll a rendelkezésére. Az egyéni vállalkozóknak az átalányadózás, a cégeknek a kisvállalati adó lehet alternatíva. A PM közleménye szerint különösen megéri az ekhót választani szeptember 1-től az előadóművészeknek.

Csökken az ekho

Az egyszerűsített közteherviselés hozzájárulás (ekho) mértéke 13 százalékponttal csökken, szeptembertől ugyanis megszűnik az úgynevezett kifizetői ekho. Szeptember 1-től csak 15 százalék lesz a fizetendő ekho mértéke. Ezért az íróknak, az újságíróknak, az előadóknak, a művészeknek, illetve az előadásokban segédkező szakmák képviselőinek (például hangmérnökök, díszletezők, statiszták, sminkesek, jelmezkészítők) megéri az ekhót választani. Tavaly még mintegy 41 ezren ekhóztak, de szeptembertől ez a szám jelentősen megnőhet.

Nemcsak az adóteher alacsony, hanem az adminisztráció is. Az ekhós jövedelem ugyanúgy szerepel az adóhivatal által készített bevallási tervezetben, mint a munkaviszonyból származó jövedelmek. Ezért az ekhósoknak nem kell papírmunkával bíbelődni, ezt a terhet az adatot szolgáltató kifizetők leveszik a vállukról – olvasható a Pénzügyminisztérium közleményében.

Az ekhót „normál foglalkozás” mellett évi 60 millió forintos bevételig választhatják az érintettek, feltéve, hogy a minimálbérig normál módon megfizetik az adó- és járulékterheket. Viszont ha például a zenész jövedelme az éves minimálbért nem éri el, mert például csak négy órában foglalkoztatják, akkor az ekhós bevételt arányosítani kell, így esetében az éves bevételi határ 30 millió forint.

Adminisztrációs könnyítés a katás cégek áttérésénél

A most megjelent kormányrendelet a katás cégek áttérését is segíti. Egyrészt eltörli a könyvvizsgálati kötelezettséget a katás cégek esetében. A közkereseti társaságok, a betéti társaságok, az egyéni cégek és az ügyvédi irodák a kata megszűnésével átkerülnek a számviteli törvény hatálya alá, az érintettek azonban ezúttal mentesülnek a nyitómérlegük könyvvizsgáltatási kötelezettsége alól, ezzel könnyebbé válik az adminisztráció és a könyvvizsgálat költségét is megspórolhatják.

A másik könnyítés a katás cégek korlátlanul felelős tagját, jellemzően a betéti társaságok beltagját érinti. A katás cégnek nem kell megvárni a cég egyszerűsített végelszámolással történő megszűntetését, mert már az egyszerűsített végelszámolás bejelentésének a napjától nyilvántartásba lehet venni egyéni vállalkozóként a korlátlanul felelős tagot (beltagot). Így a katás betéti társaság beltagja akár már a rendelet kihirdetését követően átalányadózó egyéni vállalkozó lehet – áll a közleményben.

Euróban és dollárban is fizethető a társasági adó


A háborús gazdasági helyzet miatt a kormány gazdaságvédelmi intézkedésként arról is döntött, hogy a társasági adó euróban vagy amerikai dollárban is megfizethető. A magyar társasági adó Európában a legalacsonyabb (9 százalék), amely a Pénzügyminisztérium közleménye szerint jelentősen hozzájárult eddig is a magyar gazdaság növekedéséhez, és jelenleg is hozzájárul a gazdaság védelméhez.

A mostani változás nagy könnyebbséget is hozhat jellemzően azoknak a cégeknek, amelyeknek bevétele részben vagy teljes egészében devizában érkezik be. A cégnek csak annyi a teendője, hogy ezt előzetesen bejelenti az adóhivatalnak. Ha ezt az adófizetési módot választja a cég, akkor az erről szóló űrlapot az adóév első napját megelőző hónap első napjáig nyújthatja be. Az elutalt euró vagy amerikai dollár összegét az utalással érintett bankszámla megterhelésének napja szerinti, a Magyar Nemzeti Bank által e napra közzétett árfolyammal számított forintösszegben írják jóvá az adózó adószámláján. A bejelentés már a szeptember 30-át követően kezdődő adóév tekintetében is megtehető.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!