A csehek szerint napokon belül helyreállhat a kőolajszállítás a Barátság vezetéken

2022. augusztus 9. – 19:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A csehországi kőolaj-vezetéket üzemeltető MERO vállalat szerint napokon belül helyreállhat az orosz kőolajszállítás a Barátság vezetéken – írta a cég keddi közleménye.

Csehországnak augusztus második feléig van elégséges működési tartaléka, hogy áthidalja az orosz kőolajellátás kiesését, ezért a cseh kormány jelenleg nem tervezi, hogy a stratégiai kőolaj-tartalékhoz nyúljon – jelentette be Jozef Síkela cseh ipari miniszter kedden. „A következő napok majd megmutatják, hogy ez az Oroszország által indított energiaháború további eszkalációja, vagy csak a kifizetéssel kapcsolatos technikai kérdés” az ukrajnai tranzitdíjak miatt – írta Síkela a Twitteren.

A szlovákiai kőolaj-vezetéket üzemeltető Transpetrol és a Slovnaft kőolaj-finomító vállalat kedden szintén megerősítette, hogy leállt a kőolajszállítás a Barátság vezeték déli ágán. Szlovákia szinte kizárólag ezen a hálózaton keresztül jut kőolajhoz. A Mol által tulajdonolt Slovnaft azt közölte, hogy gyártási kapacitását nem érinti a leállás.

Anton Molnar, a Slovnaft szóvivője bejelentette, hogy a szlovák cég és a magyar anyavállalata Oroszországgal és Ukrajnával egyeztet arról, hogy a magyar vagy a szlovák vállalat kifizeti az ukrajnai tranzitdíjat. Richard Sulík szlovák miniszterelnök-helyettes és gazdasági miniszter korábban úgy nyilatkozott, hogy Szlovákiának 120 napra elegendő stratégiai kőolajkészlete van.

Az olajszállítás azért állt le a Barátság vezeték déli ágán, mert az oroszok nem tudtak tranzitdíjat fizetni az ukránoknak az Oroszország elleni gazdasági szankciók miatt. A Mol szerint több hétre elég tartalékuk van, de keresik a megoldást, akár a díjfizetés átvállalásáról is tárgyalnának. Az olajszállítás leállásáról itt írtunk bővebben.

(MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!