Nem keres rosszul az állatorvosi kamara cége a kisállatútleveleken

2022. augusztus 6. – 18:24

Nem keres rosszul az állatorvosi kamara cége a kisállatútleveleken
A letenyei határátkelőn lefoglalt kölyökkutyák a nagykanizsai állatmenhelyen – Fotó: Varga György / MTI

Másolás

Vágólapra másolva
  • Magyarország fontos szereplője a kutyaszaporítás és illegális kutyakereskedelem nemzetközi hálózatának, külföldön hazánkat kutyagyártó nagyhatalomként ismerik.
  • Az exportra szánt, kegyetlen körülmények között szaporított kutyákkal való kereskedelemben kulcsszerepe van az állatorvosok által kiállított útlevélnek.
  • Az üres útleveleket az állatorvosok csak a Magyar Állatorvosi Kamarától szerezhetik be, ezért megkérdeztük a kamarát, mekkora költséget, és mennyi bevételt jelentett számukra az elmúlt években az üres útlevelek kiadása. Ezt eredetileg üzleti titokra hivatkozva nem árulták el.
  • Miután közérdekűadat-igénylést nyújtottunk be, végül megkaptuk az elmúlt évek számait, és kiderült, hogy a kamara nyereségesen működő cégének az útlevél-értékesítés a fő bevételi forrása.
  • Az is kiderült, hogy a szakmai szervezet az adatrögzítési, adatbejelentési, nyilvántartási kötelezettségeket figyeli ugyan, de az útlevelek kiállítási körülményeit nem ellenőrzik.

Magyarország, a kutyagyártó nagyhatalom címmel június végén mutattuk be Szilli Tamás kollégánk dokumentumfilmjét a magyarországi kutyaszaporítás brutális állatkínzással és korrupcióval terhelt világáról. Ahogy a filmből kiderült, az exportra szánt, szaporított kutyákkal való kereskedelemben kulcsszerepük van az állatorvosok által kiállított útleveleknek, amelyek nélkül nem utazhatnának külföldre az állatok.

A Telex dokumentumfilmjében dr. Kárpáti Dalma állatorvos és dr. Kajó Cecília jogász is arról beszélt, hogy Magyarországon vannak olyan állatorvosok, akik benne vannak az állatkínzó biznisz lepapírozásában: ők fiktív születési dátummal, anélkül állítanak ki útleveleket, hogy látták volna az adott állatokat. Így tudják a kereskedők kivinni az országból azokat a kiskutyákat is, akik a hatályos törvények szerint még nem is elég idősek az utazáshoz.

„Minél kisebb és cukibb, annál könnyebben elviszik a petshopokból”

– ezzel magyarázta filmünkben dr. Markus Gabriella állatorvos, hogy a szaporított kutyákkal kereskedők miért nem várják meg azt, amíg az állatok elérik a 15 hetes kort, ami után legális lehetne a kivitelük. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy ez a gyakorlat nem csupán az állat ellen merénylet, de magán- és közokirat-hamisításnak minősül.

A Telex magyarországi kutyaszaporításról készült dokumentumfilmjét itt lehet megtekinteni:

Nyereséges üzlet

Az üres útleveleket hazánkban csak a Magyar Állatorvosi Kamarától (Máok) rendelhetik meg azok az érvényes kamarai tagsággal bíró állatorvosok, akik a törvényi feltételeknek megfelelő állategészségügyi szolgáltatásokat nyújtanak, és vállalják, hogy az állatútleveleket szigorú számadású nyomtatványként nyilvántartják, illetve az előírt adatokat rendszeresen rögzítik a kamara nyilvántartásában.

A kutyaszaporításról szóló dokumentumfilmünk premierje után megkerestük a kamarát, hogy megtudjuk, mekkora nyereségük van az útlevélkiadásból, illetve mennyire követik nyomon, hogy az állatorvosok szabályszerűen használják-e fel az útleveleket. Az útlevélkiadásból származó adatokról eredetileg üzleti titokra hivatkozva nem adtak információt, annak ellenére, hogy köztestületként működnek, és nincs konkurenciájuk az útlevelek kiadásában. Ezért közérdekűadat-igényléssel fordultunk a Máokhoz, amely közölte, hogy nem konkrétan a kamara, hanem a kamara által alapított, és a kamara kizárólagos tulajdonában lévő gazdasági társaság (ez a MÁOK Kft.) kezeli az útlevelek kiadását, de így is megosztották velünk az elmúlt két évre, illetve 2022 első felére vonatkozó közérdekű adatokat.

Ezekből az látszik, hogy az állatorvosi kamara tulajdonában lévő, évről évre nyereséges MÁOK Kft. legfőbb bevételi forrásának számítottak az elmúlt években az üres kisállatútlevelek, amelyeket a 2020 óta 400 és 600 forint közötti nettó áron szereztek be és 2100–2400 forint közötti nettó áron bocsátották az állatorvosok rendelkezésére.

A MÁOK Kft. 2020-ban 2126 forintos nettó áron összesen 108 959 kitöltetlen útlevelet értékesített állatorvosoknak, 2021-ben pedig 2205 forintos nettó áron összesen 109 578 üres útlevelet adott el. Így a céghez két éve nettó 231 millió, tavaly pedig nettó 241 millió forint folyt be.

Ha ezeket a számokat a cég nyilvánosan is elérhető eredményéhez viszonyítjuk, akkor az látszik, hogy

  • 2020-ban (amikor 84 millió forint feletti nyeresége volt a MÁOK Kft.-nek) a nettó árbevétel 70 százaléka származott az üres útlevelekből;
  • 2021-ben pedig (amikor 88 millió forint feletti nyereséggel zárták az évet) a nettó árbevétel 72 százalékát tette ki az útlevelek értékesítése.

2022 első felében (június 30-ig) 53 276 kitöltetlen útlevelet adott el állatorvosoknak a kamara tulajdonában lévő MÁOK Kft., ezek nettó ára idén január elseje óta 2370 forint. A kamara azt is közölte, hogy az egységes európai kisállatútlevél kiállítására jogosult, praktizáló, magyarországi állatorvosok létszáma június végén 2808 fő volt.

Az adminisztráció ellenőrzése benne van az árban

A Magyar Állatorvosi Kamara a Telex adatigénylésére adott válaszában azt hangsúlyozta, hogy „az ebútlevél-előállítás, -terjesztés, -nyilvántartás összetett feladat”, és ennek nem csak az üres okmányok előállítása a része, idetartoznak az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások (az adminisztráció, a nyilvántartások vezetése és ezek ellenőrzése) is. Az állatorvosoknak eladott, kitöltetlen kisállatútlevelek árába van beépítve a kamara szerint egy nettó 1200 forintos regisztrációs díj is, ami az útlevéllel ellátott állat adatainak élethossziglan történő számítógépes rendszerben tartási díja is.

Ahogy arról már a korábbi cikkünkben is beszámoltunk, ami az állatorvosok útlevélkiadási gyakorlatának ellenőrzését illeti, az állatorvosi kamara az adatrögzítési, adatbejelentési, vagy nyilvántartási kötelezettségeket figyeli,

az útlevelek kiállítási körülményeit azonban nem ellenőrzik.

Így fennakadhat a Máoknál az az állatorvos, aki nem adminisztrálja jól az általa kiállított okmányokat, de aki valós vizsgálatok nélkül, hiánytalan papírmunkával és fiktív születési dátummal tölti ki az útlevelet, azt a kamara valószínűleg nem fogja kiszűrni. Azok az állatorvosok, akik az útlevelek adatrögzítésekor hibáznak, leginkább arra számíthatnak, hogy a kamara addig nem ad új üres útlevelet nekik, amíg maradéktalanul nem teljesítik a korábbi adatszolgáltatási kötelezettségeiket.

Egy állatorvosipraxisengedély-számmal egy nap maximum 100 üres útlevél rendelhető, ez is magyarázat lehet arra, hogyan lehetett egyetlen állatorvos, Vas Péter pecsétjével több mint 14 ezer kutya útlevelét regisztrálni hat év alatt anélkül, hogy a kamara vizsgálta volna, lehetséges-e egyáltalán megfelelő szakmai alapossággal ilyen sebességben kiállítani az útleveleket. (Ahogy az a Telex dokumentumfilmjében is elhangzik, az állatvédők szerint a 14 ezres szám irreálisan magas ennyi idő alatt.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!