Nem árulja el a Magyar Állatorvosi Kamara, mennyit keres a kutyaútlevél-kiadáson

2022. július 11. – 00:01

frissítve

Nem árulja el a Magyar Állatorvosi Kamara, mennyit keres a kutyaútlevél-kiadáson
Chip beültetés utáni ellnőrzés egy újpesti állatorvosi rendelőben – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Másolás

Vágólapra másolva
  • Magyarország fontos szereplője a kutyaszaporítás és illegális kutyakereskedelem nemzetközi hálózatának, külföldön hazánkat kutyagyártó nagyhatalomként ismerik.
  • Az exportra szánt, kegyetlen körülmények között szaporított kutyákkal való kereskedelemben kulcsszerepe van az állatorvosok által kiállított útlevélnek.
  • Az üres útleveleket az állatorvosok csak a Magyar Állatorvosi Kamarától szerezhetik be, Hadházy Ákos szerint 3000 forintért.
  • Megkérdeztük a kamarát arról, hogy mekkora költséget és mennyi bevételt jelentett számukra az elmúlt években az üres útlevelek kiadása, de ezt üzleti titokra hivatkozva egyelőre nem árulták el. Adatigénylést nyújtunk az álláspontunk szerint közérdekből nyilvános információkért.

Magyarország, a kutyagyártó nagyhatalom címmel június végén mutattuk be Szilli Tamás kollégánk dokumentumfilmjét a magyarországi kutyaszaporítás morálisan vállalhatatlan, brutális állatkínzással és korrupcióval terhelt világáról. Ahogy a filmből kiderül, az exportra szánt, szaporított kutyákkal való kereskedelemben kulcsszerepe van az állatorvosok által kiállított útlevélnek, amelyek nélkül nem utazhatnának külföldre az állatok.

A Telex dokumentumfilmjében dr. Kárpáti Dalma állatorvos és dr. Kajó Cecília jogász is arról beszélt, hogy Magyarországon vannak olyan állatorvosok, akik benne vannak az állatkínzó biznisz lepapírozásában: ők fiktív születési dátummal, anélkül állítanak ki útleveleket, hogy látták volna az adott állatokat. Így tudják a kereskedők kivinni az országból azokat a kiskutyákat is, amelyek a hatályos törvények szerint még nem is elég idősek az utazáshoz.

„Minél kisebb és cukibb, annál könnyebben elviszik a petshopokból”

– ezzel magyarázta filmünkben dr. Markus Gabriella állatorvos, hogy miért nem várják meg a szaporított kutyákkal kereskedők azt, amíg az állatok elérik a 15 hetes kort, ami után legális lehetne a kivitelük. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy ez a gyakorlat nem csupán az állat ellen merénylet, de magán- és közokirat-hamisításnak minősül.

Csak a kamarától lehet beszerezni

Az üres útleveleket hazánkban csak a Magyar Állatorvosi Kamarától (Máok) rendelhetik meg azok az érvényes kamarai tagsággal bíró állatorvosok, akik a törvényi feltételeknek megfelelő állategészségügyi szolgáltatásokat nyújtanak, és vállalják, hogy az állatútleveleket szigorú számadású nyomtatványként nyilvántartják, illetve az előírt adatokat rendszeresen rögzítik a kamara nyilvántartásában. Az állatorvosok Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, civilben állatorvos – aki szintén szerepelt filmünkben, noha nem a szaporítókkal történő összejátszás miatt – szerint

3000 forintot fizetnek az üres útlevelekért a kamarának.

A kutyaszaporításról szóló dokumentumfilmünk premierje után megkerestük a Máokot, hogy megtudjuk, mekkora nyereségük van az útlevélkiadásból, illetve mennyire követik nyomon, hogy az állatorvosok szabályszerűen használják-e fel az útleveleket. A válasz egy köztestülethez képest meglepő volt:

a Magyar Állatorvosi Kamara álláspontja szerint „üzleti titoknak minősül”, hogy mekkora költséget és mennyi bevételt jelentett számukra az elmúlt években az üres útlevelek kiadása, azaz egyelőre nem lehet tudni, hogy mennyit keres a szervezet ezen.

Mivel a Magyar Állatorvosi Kamara közfeladatokat ellátó szerv, az adatok közérdekből nyilvános volta miatt közérdekűadat-igényléssel fordultunk hozzájuk. Ha megérkeznek az adatok, új cikkben számolunk majd be arról, hogy az elmúlt három évben mennyit keresett az üres útleveleken a kamara.

Ami az állatorvosok útlevél-kiadási gyakorlatának ellenőrzését illeti, a kamara válaszából az derül ki, hogy a szakmai szervezet az adatrögzítési, adatbejelentési, vagy nyilvántartási kötelezettségeket figyeli,

az útlevelek kiállítási körülményeit nem ellenőrzik.

Így fennakadhat a Máoknál az az állatorvos, aki nem adminisztrálja jól az általa kiállított okmányokat, de aki valós vizsgálatok nélkül, hiánytalan papírmunkával és fiktív születési dátummal tölti ki az útlevelet, azt valószínűleg nem a kamara fogja kiszűrni. Azok az állatorvosok, akik hibáznak az adatrögzítéskor, leginkább arra számíthatnak, hogy a kamara addig nem ad új üres útlevelet nekik, amíg maradéktalanul nem teljesítik a korábbi adatszolgáltatási kötelezettségeiket.

Napi 100 útlevelet is rendelhetnek

Ahogyan a Magyarország, a kutyagyártó nagyhatalom című filmünkből kiderül, hazánkban van olyan állatorvos, aki 2014 októbere és 2020 novembere között több mint 14 ezer útlevelet állított ki. A dokumentumfilmben meg is szólaltatott Vass Péter esete azért is pikáns, mert ő Szigetvár polgármestereként ebben az időszakban – a kamara szabályai és a hatályos törvények alapján – nem végezhetett volna kereső tevékenységet.

A 14 ezres – állatvédők szerint irreálisan magas – útlevélszám ugyanakkor azért is fontos, mert csak úgy jönne ki, ha Vass Péter rendelőjében hat éven keresztül minden egyes nap (hétvégén is) legalább 5 kutyának állítottak ki útlevelet. Hogy mit válaszol az ezt övező kérdésekre a politikus-állatorvos, filmünkben nézheti meg.

Vass Péter ügye alapján ugyanakkor érdeklődtünk a kamaránál arról is, hogy előfordult-e olyan eset, amikor egy állatorvos olyan mennyiségben, esetleg olyan gyorsasággal állította ki az útleveleket, ami alapján gyanítható, hogy nem a törvényi/szakmai előírásoknak megfelelően jár el. Erre a kérdésünkre nem érkezett válasz, azt viszont megtudtuk, hogy egy állatorvosi praxisengedélyszámmal egy nap maximum 100 üres útlevél rendelhető.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!