A 24-ből csak 9 cég jelentkezett a felszabadított stratégiai kőolajkészletre

2022. augusztus 4. – 17:25

Másolás

Vágólapra másolva

Gulyás Gergely kancellária miniszter szombaton jelentette be, hogy felszabadítják a hazai kőolajtermék-tartalék közel 25 százalékát, mert attól tartanak, hogy áruhiány alakulhat ki. A felszabadított 184 millió liter gázolajra 9 cég jelentkezett be vásárlóként, tudta meg 444.hu.

A lapnak a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) közölte, hogy összesen 24 tagvállalatuk jogosult arra, hogy a biztonsági készletből vételezzen, és közülük 9 jelezte azt, hogy vásárolni szeretne. Az MSZKSZ-szel már alá is írták a szerződéseket, de hogy ki mennyit kapott a felszabadított mennyiség 92 százalékából (169,5 millió liter) azt nem árulta el a szövetség üzleti titkokra hivatkozva.

Az MSZKSZ-nek jövedéki adó és általános forgalmi adó nélkül 292,6 forintos literenkénti áron kell értékesítenie (bruttóban éppen 480 forint) a készleteket. Látható, a stratégiai készletből vásárló cégeknek semmi nyereségük sincs, sőt inkább veszteségük van, ha a szállítás és forgalmazás költségeit is hozzávesszük, ezért is lehet, hogy csak 9 cég jelentkezett vásárlóként.

Bár az üzemanyagok ára éppen esik, még így is nagyon messze vannak a hatósági ártól. A holtankoljak.hu szerint a péntektől a 95-ös benzin piaci ára 691,9 forint/liter, míg a gázolajé 737,9 forint/liter.

A 444 számításai szerint 50 milliárd forint körül lehet a nettó bevétele az államnak a készlet eladásából, és a Mol lehet a legnagyobb felvásárló, akár 100 millió literre is szerződhetett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!