Törökországban már 80 százalékos az infláció

2022. augusztus 3. – 18:28

Másolás

Vágólapra másolva

A gyengülő líra és az elszabadult energiaárak miatt 79,6 százalékra emelkedett az éves infláció júliusban Törökországban, ami 24 éves csúcsot jelent – írja az Euronews.

Júliusban fogyasztói árak 79,6 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest.

Júliusra az elemzők a most ismertetett adatoknál is rosszabbra számítottak, de az előző hónaphoz képest csak egy százalékponttal magasabb a mostani adat. A török központi bank tavaly ősszel 500 bázisponttal, 14 százalékra vágta az alapkamatot, ami szintén nem tett jót a török lírának, amely az év eleje óta értékének 25 százalékát vesztette el a dollárral szemben, tavaly óta pedig 44 százalékot gyengült.

A deviza gyengülését a török jegybank idén viszont tétlenül nézi: hiába a nagymértékű infláció, lassan egy éve nem változtattak az alapkamaton. A jegybank az éves inflációs prognózisát 60,4 százalékra emelte, az infláció várakozásaik szerint pedig ősszel tetőzhet 90 százalék körül. Szakértők szerint az infláció mértéke valóságban sokkal magasabb lehet a hivatalosnál, a 160 százalékot is elérheti. Az elszabadult inflációért a közgazdászok Erdogan török elnök unortodox gazdaságpolitikáját okolják.

Bár Magyarországon nem ilyen durva az infláció, a magyar jegybank – a törökkel szemben – folyton alapkamat emeléssel igyekszik orvosolni a helyzetet. Azzal, hogy a kamatemelés hogy (nem) működik mostanában ebben a cikkünkben részletesen foglalkoztunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!