Visszaesett az áramfogyasztás a rezsicsökkentés-csökkentésről szóló bejelentés után

2022. július 31. – 14:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A tavalyi adatokhoz képest már az elmúlt hónapokban is csökkenő trend látszott, de a Portfolio.hu szerint a júliusi részleges adatok alapján még nagyobb volt az áramfogyasztás visszaesése, miután a kormány július 13-án bejelentette, hogy az átlagfogyasztás felett piaci árat kell fizetni a gázért és az áramért. A rezsicsökkentés-csökkentésről szóló rendelet részleteiről itt írtunk.

A Portfolio.hu a Mavir átviteli rendszerirányító adataira hivatkozva azt írja, hogy 2022 első négy hónapjából háromban is megdőlt az adott hónapra vonatkozó áramfogyasztási rekord. Ez a folyamat májusban megállt, akkor közel akkora volt a fogyasztást, mint egy éve. Júniusban pedig már 3,5 százalékkal volt kisebb a havi felhasználás (3634,7 GWh), mint az egy évvel korábbi 3767,3 GWh.

Júliusban az 1-től 24-ig terjedő adatok alapján 4,6 százalékos volt a csökkenés a fogyasztásban 2021 hasonló időszakához képest, viszont külön a kormány bejelentése utáni időszakot, vagyis 14-24-et nézve már 5,2 százalékos visszaesés látható (1324,191 GWh az egy évvel korábbi 1397,460 GWh-hoz képest).

A Portfolio.hu hozzáteszi, hogy minden kétséget kizáróan nem lehet megmondani, hogy milyen mértékben játszhatott szerepet a rezsibejelentés a látott visszaesében, de a korábbiaknál élesebb a fogyasztás visszafogása. Azt hozzáteszik, hogy eggyel több hétvégi nap esett erre az időszakra, ami kisebb fogyasztással jár együtt, viszont az átlaghőmérséklet nagyon hasonló volt a tavalyihoz, ami pl. a klímahasználatot befolyásolhatta volna.

A lap szerint feltehetően a rekordmértékű infláció és általában a gazdasági várakozások romlása is a fogyasztás visszafogása felé terelte az embereket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!