Aszály: az Agrárminisztérium a gazdák lehetőségeire figyelmeztet

2022. július 24. – 14:06

Aszály: az Agrárminisztérium a gazdák lehetőségeire figyelmeztet
Kagylóhéjak a kiszáradóban lévő Halda-tóban Bátonyterenyén 2022. július 20-án. Fotó: Komka Péter / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A halastavak helyzete is aggasztó. Akad, ahol már inkább lehalásszák előre a halakat, annyira nincs a tavakban oxigén.

Történelmi léptékű aszály sújtja Magyarországot, a magyar gazdálkodókat több korábban megalkotott törvényi szabályozás segíti az ilyen helyzetben

– közölte az MTI-vel az Agrárminisztérium vasárnap, amely arra is felhívta a figyelmet, hogy a gazdálkodók a gabonapiaci szerződésekben vállalt kötelezettségek alóli is teljes vagy részleges mentesülést kaphatnak.

Ha a gazdálkodói szerződésekben rögzített területeken a gazdálkodón kívül eső okból nem termett meg a várt terménymennyiség, és ezt a tényt még a betakarítás előtt jelzi a gazdálkodó, illetve amennyiben aszálykárról van hatósági igazolása, az jelenthet teljes vagy részleges mentesülést a vállalt kötelezettségek alól.

A termelőknek az ellenőrzési körükön kívül eső mezőgazdasági káresemény bekövetkezését a kormányhivatal, mint agrárkár-megállapító szervhez történt bejelentés alapján kiállított hatósági döntéssel érdemes igazol ni.

Ha a szerződő felek megállapodásban rögzítették, hogy a mezőgazdasági termelő a kieső terménymennyiséget az általa használt más mezőgazdasági földterületen termelt mezőgazdasági terménnyel pótolja, akkor a mezőgazdasági termelő akkor mentesül a szerződésben rögzített mezőgazdasági termény értékesítésének kötelezettsége alól, ha az ellenőrzési körén kívül eső okot az általa használt összes földterület vonatkozásában bejelentette és igazolta – mutatott rá a tárca.

A minisztérium leszögezte:

az egész ország érdeke, hogy minél több magyar gazda folytathassa a termelői munkát, mert a lakosság élelmiszerbiztonságának záloga a mezőgazdasági termelés folyamatosságának biztosítása.

A gyors párolgás és a vízfolyások kiszáradása miatt rohamosan apadnak a halastavaink is. A novemberre tervezett halászat helyett, sok helyen a gazdák kénytelenek már most lehalászni a halállományt, a térdig érő vízben oxigénhiány és a halfogyasztó madarak is fenyegetik a kihelyezett halakat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!