Létezik Magyarországon gázlekapcsolási terv, 2009-ben alkalmazták is

2022. július 17. – 15:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hiába nem árult el róla semmit Gulyás Gergely a legutóbbi kormányinfón, létezik egy nyilvános gázlekapcsolási terv – írja a G7. A terv alapján, ha elzárják az orosz gázcsapokat, Magyarországon korlátozhatják a nagyobb ipari szereplők gázfelhasználását.

Az utóbbi hetekben bejárta a sajtót a hír, hogy Oroszország a tíznapos éves karbantartási leállítás után nem fogja visszakapcsolni az Északi Áramlat 1-en folyó gázszállítmányokat, ezzel pedig veszélybe kerülhet Európa téli gázellátása. A Gazprom az elmúlt hetekben jelentősen csökkentette a Németországba irányuló gázexportot és elképzelhető, hogy az Ukrajnába irányuló nyugati fegyverszállítmányok miatt teljesen le akarja állítani azt.

A gázcsapok elzárására a hírek szerint az Európai Bizottság is készül, várhatóan napokon belül megjelenik majd egy terv annak bekövetkeztére. A kiszivárgott információk szerint az intézkedéscsomag olyan részeket tartalmaz, mint hogy:

  • érdemes a gázról olajra vagy szénre váltani azokban az erőművekben és gyárakban, ahol lehetséges,
  • ösztönözni kell a nagy ipari felhasználók fogyasztását,
  • és tájékoztatni fogják a lakosságot a hűtés és a fűtés visszafogásának fontosságáról.

Magyarországon ugyanakkor ma is nyilvános az a haváriaterv, amely szabályozza az eljárást a gázhiány esetére. Az állam célja, hogy minimalizálják a földgázhiányból következő károkat és megvédjék a lakosságot a szolgáltatás leállásától.

A Magyarország földgázellátás-biztonsági vészhelyzeti terv nevű dokumentum a válsághelyzet három szintjét határozza meg. Ezek közül az első kettőt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke, a harmadikat a Technológiai és Ipari Minisztérium vezetője, most épp Palkovics László rendelheti el.

  • Az első, előrejelzési szintet akkor lehet kihirdetni, ha kiderül, hogy rövid időn belül nagy mértékben csökkenhet a gázimport mértéke. Ennek részeként a gázipari vállalkozásoknak naponta kell jelenteniük a MEKH-nak az ellátásról.
  • A második, riasztási szinten válsághelyzeti bizottság alakul az ellátási zavarok elkerülése érdekében.
  • A harmadik, vészhelyzeti szinten beavatkozhatnak a gázszolgáltatásba is, a cél itt a lakosság, a szociális otthonok, a kórházak ellátása az ipari felhasználók fogyasztásának korlátozásával.

Ez utolsó esetében merül fel a lekapcsolási sorrend, amely szabályozza, milyen sorrendben vágják le az üzemeket a szolgáltatásról. Elsőre a gázból áramot készítő erőművek kerülnek sorra, amelyek gyorsan át tudnak állni kőolajra, őket követik a legnagyobb ipari felhasználók, akik nem élelmiszert állítanak elő. A helyzet súlyosságától függően ezután a kisebb felhasználók is sorra lekapcsolhatók.

2009-ben egyszer már bevezettek hasonló intézkedéssorozatot Magyarországon. Akkor az orosz-ukrán gázvita mélypontján, január 6-án leállt a Magyarországra érkező gázszállítás, 7-én pedig a hatóságok el is rendelték a nagyobb ipari fogyasztók ellátásának korlátozását.

A G7 cikke szerint az akkori újsághírek alapján aznap leállt az esztergomi Suzuki-gyár, a gyulai húskombinát és még egy sor nagyobb gyár. Az Ausztriából érkező földgáz miatt végül egy nap után, január 8-án el is kezdték a korlátozások feloldását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!