A Gazprom szerint nem lehet garantálni az Északi Áramlat gázvezeték működtetését

2022. július 13. – 17:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz állami tulajdonban levegő energatikai óriáscég, a Gazprom azt közölte szerdán, hogy nem tudja garantálni az Északi Áramlat részét képező egyik „kritikus fontosságú létesítmény” biztonságos működtetését, mert kétségesnek tartja, hogy Kanada tényleg visszajuttatja-e a gázvezeték karbantartás alatt álló turbinaberendezését.

Kanada a múlt hét végén jelezte: úgy döntött, az Oroszországgal kialakult energiaválság enyhítése érdekében visszaadja Németországnak az Északi Áramlat portovajai kompresszorállomásának turbinaberendezését, amely jelenleg a Siemens-csoport műhelyében van a québeci Montreal közelében.

A Gazprom ugyanakkor nem rendelkezik egyetlen olyan dokumentummal sem, amely arra utalna, hogy a Siemens tényleg visszaszállítaná a turbinát Kanadából – tudatta a vállalat közleményében, hangsúlyozva, hogy ilyen körülmények között lehetetlen nyilatkoznia arról, képes lesz-e biztosítani a portovajai kompresszorállomás működését. Eközben Olaf Scholz német kancellár szerdán épp arról adott ki közleményt, hogy üdvözli Kanada döntését, hogy visszajuttatják a turbinát Németországba. Kanada lépése „biztosítja gázellátásunkat, aminek köszönhetően Németország és Európa továbbra is képes lesz Ukrajna humanitárius, anyagi és katonai támogatására” – fogalmazott Scholz.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!