Economist: Európa arra készül, hogy az oroszok elzárják a gázt

2022. július 13. – 16:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Közös tervet igyekszik kidolgozni az Európai Bizottság arra az esetre, ha Putyin egyik napról a másikra lekapcsolja a gázcsapokat – írja az Economist. A brit lap szerint a bizottság azon dolgozik, hogy megegyezés szülessen a tagállamok között arra az esetre, ha leáll a gázszállítás.

A most kidolgozandó közös terv négy pillére a következő:

  • emelni kell a gáztározók töltöttségi szintjét;
  • ahol lehet, át kell állni más energia felhasználására;
  • csökkenteni kell a fogyasztást;
  • ha nincs más megoldás, el kell rendelni az földgáz adagolását.

Robert Habeck, Németország gazdasági minisztere már többször és komolyan utalt arra, hogy télen nem lehet elég földgáz az országban, és az is nagyon drága lesz. Szerinte a gázárak egekbe ugrása könnyen gazdasági válságot okozhat.

Az Európai Unió országai ma ugyan együttműködnek az energiaellátás kapcsán, de nincsen megállapodás arra az eshetőségre, ha teljesen leáll az orosz gáz szállítása. Az Economist cikke szerint szakértők arra számítanak, hogy gázhiány esetén „energianacionalizmus” alakulhat ki, és a jobban ellátott országok nem fognak adni készleteikből a rosszul ellátott országoknak.

Arról, hogy a németek már riadóznak és az egész kontinensen növekszik a feszültség az orosz gázzal kapcsolatos kételyek miatt, ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!