Még drágább lesz a repülés a jövőben, mondja a légi közlekedési veterán

2022. július 10. – 15:56

Másolás

Vágólapra másolva

Ne reménykedjünk, még drágább lesz repülni a jövőben – üzeni nekünk a British Airways volt vezérigazgatója, Willie Walsh. A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) vezetője a BBC-nek arról beszélt, szerinte „minden kétséget kizáróan” emelkedni fog a repjegyek ára az üzemanyagköltségek megugrása miatt.

Már a koronavírus-járványból való kilábalás során érezhetően megnőtt az üzemanyagok iránti kereslet, a Vlagyimir Putyin által megindított ukrajnai háború következményei pedig tovább emelték a kerozin árait is felfelé. Walsh szerint az árak mostanra „rekordmagasságba” nőttek, miközben „a légitársaságok költségvetési kiadásainak legnagyobb eleme az olaj”.

„Elkerülhetetlen, hogy a magas olajárak költségét végül a fogyasztókra hárítják át a magasabb jegyárak formájában”

– mondta az IATA-vezér.

Az elmúlt hónapokban ráadásul nemcsak a jegyárak emelkedése okozott nehézségeket az utasoknak, de a sorozatos járattörlések is: ahogy itthon, úgy Nagy-Britannia repterein is jelentősek a fennakadások. Walsh külön kiemelte ezzel kapcsolatban London legnagyobb repterét, a Heathrow-t, aminek szerinte jobban fel kellett volna készülnie a nyári időszakra.

„Épp ők ágáltak azért, hogy a légitársaságok legalább a járataik 80 százalékát üzemeltessék. Azonban egyértelműen nem biztosítottak elég erőforrást ahhoz, hogy megbirkózzanak egy ekkora forgalommal, ezért kritikusnak kell lenni a Heathrow-val szemben”

– mondta a BBC-nek Walsh.

Tömeg a londoni Heathrow repülőtéren 2022. június 27-én – Fotó: Henry Nicholls / Reuters
Tömeg a londoni Heathrow repülőtéren 2022. június 27-én – Fotó: Henry Nicholls / Reuters

Ahogy arról írtunk korábban, érdemes felkészülni arra, hogy komoly szívásokba futhatunk bele, ha repülővel jutnánk el a nyári vakációnk célpontjára. A járvány után ugyanis bár megindultak az utazók, de közben lemorzsolódott a munkaerő a légiiparban. A munkaerőhiány leginkább a földi kiszolgálókat sújtja: hiába bírnák kapacitással a légitársaságok, járatok ezreit kell törölni a főszezonban, és állandóak a késések. Partnerünknek, a Deutsche Wellének egy reptéri dolgozó is mesélt arról, miért nem akarnak visszamenni többen a légitársaságokhoz. Szóval mielőtt útra kel, meditáljon egyet, és olvassa el ezt a cikket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!