Megkértük a Pénzügyminisztériumot, reagáljanak a forint drasztikus romlására. A válasz: háború van

2022. július 6. – 16:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán újabb történelmi mélypontokra ért a forint a nemzetközi valutapiacon: délután már több mint 416 forintot kellett fizetni egy euróért, a dollár pedig újabb negatív rekordot döntve 409 fölé is benézett.

Az alábbi kérdéseket küldtük el kevéssel dél előtt a Pénzügyminisztériumnak:

  • Hogyan kívánják ezt kommentálni?
  • Milyen intézkedéseket kívánnak hozni annak érdekében, hogy a forintromlást megállítsák?
  • Milyen folyamatok indokolják önök szerint ezt a mértékű romlást?

Délután négykor megérkezett a válasz, amit változtatás nélkül, szó szerint idézünk:

„A háború és a brüsszeli szankciók gazdasági válságot, háborús inflációt, áremelkedést és bizonytalanságot hoznak egész Európában. A háborús inflációnak csak a béke tud véget vetni. A kormány ezért szorgalmazza a béke rendezését és az Európának ártó újabb brüsszeli szankciók elkerülését.”

Kérdéseinket elküldtük a Miniszterelnöki Kabinetirodának és a Magyar Nemzeti Banknak is, amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

Cikkünk megjelenése után idézte a Portfolio Virág Barnabást, a Magyar Nemzeti Bank alelnökét, aki szerint „az MNB csütörtökön az egyhetes betét kamatának megemelésével határozottan reagál. A jegybank az eszköztár minden elemével folyamatosan készen áll beavatkozni az árstabilitás biztosítása érdekében.”

Szerdai gyorselemzésünkben azt írtuk, hogy „ameddig Magyarország nem tud valamiképpen megegyezni az EU-val, a forint sebezhetősége fennmarad, de az elmúlt időszakban a szimbolikus magyar lépések miatt inkább csak erősödött a különutasságunk”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!