Nagy István: Talán még soha nem kellett ennyire drukkolni az eső érkezésének

2022. július 2. – 11:16

frissítve

Nagy István: Talán még soha nem kellett ennyire drukkolni az eső érkezésének
Nagy István: Add már Uram az esőt! Fotó: Nagy István FB

Másolás

Vágólapra másolva

Ha két héten belül nem jön meg az eső, akkor a kukorica- és napraforgótermés komoly veszélybe kerülhet.

Nagy István agrárminiszter egy FB-videóban értékelt és „lelkesített”. A miniszter elmondta, hogy folyamatosan zajlik országszerte a betakarítás a földeken, a száraz, meleg időjárás és az aszály ellenére az ország kenyere biztosított.

Mindezért köszönet jár, ugyanakkor a miniszter azt is hangsúlyozta, hogy továbbra is óriási szükség van a csapadékra, mert

ha két héten belül nem jön meg az eső, akkor kukorica- és napraforgótermés komoly veszélybe kerülhet.

Nagy István elmondta, hogy a gazdák munkája révén friss és egészséges élelmiszer kerülhet mindennap a magyar családok asztalaira. A magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar több mint 20 millió ember ellátására képes – emlékeztetett Nagy István.

Ami pedig az eddig történteket illeti, az őszi árpa aratásával június közepén kezdődtek meg a betakarítási munkálatok a földeken, és a legtöbb helyen a hónap végére már végeztek is a begyűjtéssel.

A több hónapja tartó csapadékhiány miatt az elmúlt éveknél alacsonyabb terméshozam várható a kalászos gabonából. Az MTI híre szerint az aszály legsúlyosabban Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét érinti. A Dunántúlon a kritikus fázisokban a növények több esőt kaptak, ezért ezeken a területeken kedvezőbb a helyzet.

A kárbejelentéssel érintett területek nagysága június végére elérte a 230 ezer hektárt. A kialakult helyzetben az agrárkárenyhítési rendszer fontos segítséget jelent az ágazat szereplői számára. Az eddigi aszálybejelentések 80 százaléka az őszi vetésű kalászosokra vonatkozik.

Nagy István arról is beszélt, hogy

az őszi búza betakarítását is elkezdték már a gazdálkodók, igaz országosan még csak 5 százalékos a készültség.

Délen, így Békés megyében haladtak eddig a legjobban a termelők a munkálatokkal. A búza mellett a repce aratása is zajlik, egyelőre azonban országosan mindössze hektáronként 1,5 tonnás termésátlaggal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!