1500 milliárd ment el szinte üresen kongó autópályákra

2022. június 30. – 05:28

Másolás

Vágólapra másolva

A legendásan üres M6-os autópálya mellett ma már több száz kilométernyi hasonlóan kevéssé kihasznált sztráda van, írja a G7, példaként említve az M3-as Nyíregyháza utáni vagy az M35-ös és M4-es Debrecen és a román határ közti szakaszát.

A magyarországi gyorsforgalmi utak egy része „érzésre kong az ürességtől” – írják, és az általuk ismertetett adatok alátámasztják ezt az érzést. A lap szerint 671 kilométer van, amit „biztosan feleslegesen vagy túlzó paraméterekkel építettek ki”: a gyorsforgalmi utak csupán 25 százalékán éri el a kihasználtság az 50 százalékot, miközben 12 százalékán 10 százalék alatti, 39 százalékán pedig 20 százalék alatti.

Igaz, ehhez a 2020-as forgalomszámlálási adatokat vették alapul, amikor a koronavírus-járvány kirobbanása és az abból fakadó, Európa-szerte elrendelt lezárások és korlátozások miatt a hazánkon átmenő tranzitforgalom és a belföldi forgalom is hónapokon át kisebb volt a megszokottnál.

Az elmúlt évtized átlagáraival kalkulálva a G7 számításai szerint ez azt jelenti, hogy a rezsivédelmi alap 700 milliárdjának kétszeresét, 1500 milliárdot költött a magyar állam felesleges vagy túl korán megépült sztrádákra. Ebből 350 milliárd ment olyan sztrádákra, ahol a kapacitás 10 százalékát sem éri el a forgalom.

Kiszámolták, hogy egy-egy, az elmúlt évtizedben átadott útszakasz mennyire volt költséges a forgalomhoz arányosítva, vagyis mekkora költség jut minden egyes autós által megtett kilométerre.

A 2020-ban elkészült, az M7-es autópályát Zalaegerszeggel és Keszthellyel összekötő M76-os első szakasza a legrosszabb ebben a mutatóban: ha az autósoknak kellene megfizetniük, minden egyes kilométere 235 forintba kerülne, de 100 forint fölött lenne az M35-M4 már említett szakasza a román határ közelében, valamint az M85-ös csornai elkerülő II. üteme is (míg az M4-esnek a főváros és Abony közti szakaszán ez a mutató 5 forint).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!