Bűnösnek találta a bíróság a pénzmosással vádolt svájci óriásbankot

2022. június 28. – 07:22

Másolás

Vágólapra másolva

Nem akadályozta meg a Credit Suisse svájci óriásbank, hogy egy bolgár kábítószer-kereskedő szervezet tagjai az európai kokaincsempészetből származó pénzüket nála mossa tisztára – ezt állapította meg a svájci büntetőbíróság.

A BBC beszámolója szerint a bankot ezért mintegy 1,7 millió font pénzbírsággal sújtották, és kötelezték, hogy fizessen 15 millió fontot a svájci kormánynak – forintba átszámolva a két tétel összesen 7,8 milliárdra rúg.

A bank közölte, hogy fellebbez az ítélet ellen.

A vádirat szerint a droghálózat, amelynek élén egy volt bolgár birkózó állt, 146 millió svájci frankot mosott át a Credit Suisse-en keresztül 2004 és 2008 között.

A pénzintézet egy volt munkatársát, egy korábbi bolgár teniszezőt, Elena Pampoulova-Bergomit szintén bűnösnek találták pénzmosás vádjában, ő 20 hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

A bírósági eljárás februárban kezdődött. Mint akkor megírtuk, más svájci bankok, mint például az UBS, a Falcon, a Julius Baer és a BSI szintén büntetésben vagy elmarasztalásban részesültek az elmúlt években különböző vétségek miatt. A korrupció a vállalati visszaélések ellen küzdő Public Eye nevű svájci civil szervezet a per indításakor ki is adott egy közleményt arról, hogy az esetek rávilágítanak a svájci pénzügyi felügyelet hiányosságaira.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!