Kiszállt az orosz tulajdonos a Dunakeszi Járműjavítóból

2022. június 24. – 10:31

frissítve

Kiszállt az orosz tulajdonos a Dunakeszi Járműjavítóból
Az egyiptomi nemzeti vasúttársaságnak készített, elszállításra váró vasúti személykocsik a Dunakeszi Járműjavító udvarán 2021. május 3-án. Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Az Opten cégregiszterben június elején látszik egy változás. A társaság egyelőre nem kommentálta a hírt.

Az Opten adatai szerint kiszállt az orosz tulajdonos a Dunakeszi Járműjavító (DJJ) Kft-ből. A társaság 2019 óta fele részben az orosz Transzmashholding-csoport tulajdonában volt, de a TMH Hungary Invest Zrt. mögött álló egyik tulajdonos (amely közvetlenül svájci, de végsősoron orosz) 2022. június 1-e óta már nem tulajdonos.

A struktúra viszonylag bonyolult, de a cégregiszter szerint a TMH-t átkeresztelték a Ganz-Mávag, egykoron hatalmas magyar nagyvállalat nevére emlékeztető Ganz-MaVag Invest Zrt-re, és a cég immár annak a Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszternek az érdekeltsége (legalábbis az Opten június 24-i adatai alapján), aki éppen most értékesít bizonyos társasági érdekeltségeit, így cseh repülőgyárát eladta Hernádi Zsolt Mol-vezérnek.

Az orosz cégcsoport onnan lehet ismerős, hogy ebbe a körbe tartozik a 3-as metró szerelvényeit felújító Metrovagonmash, A DJJ nemrég egy közleményben cáfolta„ hogy a cégnél tömeges elbocsátásokat készülnének. A mostani tulajdonosváltásnál kívülről nehezen megítélhető, hogy ez egy valódi szakítás, vagy a felek a szankciók miatt kényszerültek valamilyen cégjogi aktusra.

Az Opten aktuális szerint a cégnél jelenleg 623-an dolgoznak, a társaság 2021-ben 30,34 milliárd forintos árbevételt ért el, igaz ehhez csak 191 millió forintos adózás előtti nyereség párosult.

A tranzakció hátterével és a cég helyzetével kapcsolatban kerestük a cég vezetését és a minisztert, terveink szerint a jövő hétre ígért tájékoztatás után részletesebb írással jelentkezünk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!