A tervezettnél is többen veszíthetik el munkájukat a csődvédelembe menekült Tungsramnál

2022. június 23. – 09:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megkezdődtek az elbocsátások a csődvédelembe menekült Tungsramnál. A Népszava szerint a tervezettnél is többen veszíthetik el munkájukat a 125 éves cégnél.

Eddig 350 ember kapta meg a felmondásról szóló szándéknyilatkozatot, amely alapján egy hónap múlva szűnik meg munkaviszonyuk.

A cég áprilisban jelentette be, hogy megválik munkavállalóinak felétől, 1600 embertől, ám azóta a hírek szerint az elbocsátandók száma 1800-ra nőtt.

  • A Tungsrammal az állam korábban stratégiai megállapodást kötött,
  • Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter a magyar vállalatok pozitív példájaként emlegette,
  • az állam adott támogatásokat is a csoportnak;
  • az állami Eximbank pedig vélhetően hitelképesnek találta, hiszen az Átlátszó összesítése szerint 45 milliárd forintos jelzálogot jegyzett be (állítólag ebből akkora botrány lett, hogy az Eximbank vezetésének gyors lecserélése várható).

– írtuk a cégről szóló korábbi cikkünkben, amelyben a pórul járt beszállítókról is szó volt. Őket megtéveszthette a kormányzati nyilatkozat és a sok állami támogatás, annak ellenére, hogy 2018-20 között a cég 190 milliárd forintos forgalom mellett 22 milliárd forint veszteséget könyvelt el.

A Tungsram vezetése február közepén mondta fel a kollektív szerződés több pontját. Az eredeti megállapodás helyett így csak a Munka Törvénykönyve alapján jár végkielégítés, így a nyugdíj előtt állók akár nyolc havival kevesebb végkielégítést kapnak majd – írta a Népszava.

  • Az öt gyáregység közül a legtöbben, 700-an Nagykanizsán kerülnek az utcára.
  • Az újpesti üzemből körülbelül 400-an veszítik el munkájukat, de azóta további kétszáz ember elbocsátásáról is beszélnek.
  • Kisvárdán az összes helyi dolgozó 276 ember veszíti el munkáját.
  • Hajdúböszörményben 170-en,
  • Zalaegerszegen pedig úgy ötvenen veszítik el a munkájukat.
Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom