Ingatlan.com: Eddig az eladók voltak jobb helyzetben, ma már a vevők

2022. június 20. – 13:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A lakáseladóknak egyre többet kell tennie azért, hogy esélyük legyen megszabadulni az ingatlanjaiktól.

Az ingatlan.com legfrissebb elemzése 450 ezer ingatlanhirdetés adatai alapján mutatja be a lakáspiaci kereslet-kínálat változását. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője úgy látja, hogy a vevők helyzete javult, az eladóké pedig romlott. Íme a legfontosabb megállapítások:

● A lakáspiac keresleti és kínálati oldalán is változás indult el az elmúlt hetekben.

● A vevők számára kedvező változás, hogy a kínálat áprilisról májusra 3 százalékkal bővült, majd május és június közepe között további 3 százalékos növekedés következett be. Ez trendfordulót jelent, mivel az elmúlt 1-2 évben inkább szűkült az eladó lakáskínálat.

● Az is látható, hogy fizetőképes vásárlóból kevesebb van. Ezer lakáshirdetésre vetítve 6 százalékkal mérséklődött az érdeklődések száma 2020 januárjához képest. Ennél is jobban csökkent az 1 millió látogatóra jutó érdeklődések száma, ami közel 30 százalékkal esett vissza.

● A kereslet átrendeződése arra utal, hogy bár a piacon egyre kevesebb a vevő, az egy vásárlóra jutó tranzakciók száma mégis növekszik. Vagyis a befektetési célú vásárlások nagyobb szerepet kapnak.

● Az eladók ezért kénytelenek egyre többet tenni azért, hogy ingatlanuk látható legyen a vevők számára. Bár a tulajdonosok túlnyomó többsége ingyenesen hirdet az ingatlan.com-on, a kiemelt tulajdonosi hirdetések aránya 26 százalékra, azaz négyéves rekordszintre nőtt.

Korábban a Telexen is foglalkoztunk azzal, hogy a korábbi nagy növekedés alighanem megáll, mert a nagy infláció, a költségvetési hiány, a magyar cserearány romlása és a háború együttesen óvatosabb vevői magatartáshoz vezet.

És mivel eközben a magyar lakások megvásárlásában fontos szerepet játszó bankhitelek is drágultak, alighanem nehezebb időszak vár az eladókra. Igaz hozzá kell tenni, hogy a szakemberek strukturális eltolódásokat várnak, a legjobb, például a belvárosi lakások még mindig drágulhatnak, miközben az agglomeráció lakáskínálata leértékelődhet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!