Másfél éves mélyponton a bitcoin, egy hétvége alatt 200 milliárd dollárnyi kriptovagyon égett el

2022. június 13. – 14:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt napokban a világ tőzsdéi nem teljesítettek túl fényesen; különösen nagy esést mutatott a hétvégén a kriptovaluták piaca. A zuhanás a hétfői piacnyitások után is folytatódott; a bitcoin értéke közel két éve nem volt ilyen alacsony, és a többi kriptoeszköz is két számjegyű esést volt kénytelen elkönyvelni.

A bitcoin árfolyama az elmúlt egy héten közel 20 százalékot esett, hétfőn a jegyzés magyar idő szerint 5 százalékos mínuszban van. Legutóbb 2020 decemberében járt ennyire alacsonyan a bitcoin árfolyama. Egy másik meghatározó kriptovaluta, az ethereum árfolyama is 8 százalékos mínuszban van – az elmúlt heti pedig 32 százalékos zuhanás után –, a Binance Coin árfolyama múlt heti 27,1 százalékos értékvesztését követően 7 százalékos eséssel folytatta a mélyrepülést.

A megroggyanás kiterjedését jelzi, hogy a CoinMarketCap 100 legjegyzettebb kriptovalutája közül egyetlenegy sem erősödött. Elemzők a bitcoin kisebb felívelésére számítanak, a trend azonban egészét tekintve nem változik; a bitcoin növekvő dominanciája pedig arról árulkodik, hogy a befektetők a kriptopiacon is egyre inkább kerülnék a kockázatot.

Szakértők szerint az általános tőkepiaci hangulatromláson túl is több tényezővel is magyarázható az esés:

  • Múlt pénteken a vártnál gyengébb inflációs adat érkezett az USA-ból, ez a részvénypiacokon eladási hullámot hozott. A kriptopiaci befektetők ezt követően inkább defenzív üzemmódba kapcsoltak a hétvégén, amikor begyorsult az esés.
  • A bitcoin árfolyama kiesett a lélektani szempontból fontos 28 500 dolláros sávból, ez is tovább rontotta a hangulatot.
  • A hangulatot tovább rontotta, hogy az egyik legnagyobb kriptobank, a Celsius Network vasárnap este közölte a felhasználókkal, hogy a „szélsőséges piaci körülmények” miatt szünetelteti az összes pénzfelvételt, swapot és a számlák közötti átutalást.

Ahogy arról írtunk, 2021-ben kriptovalutákkal rekordot jelentő, 15,8 billió dollárnyi tranzakciót hajtottak végre, de a piachoz kapcsolódó illegális tevékenység is rekordot döntött, tavaly összesen 14 milliárd dollárnyi (azaz a 2020-as érték dupláját kitevő) kriptovaluta landolt csalóknál és kiberbűnözőknél. Az eddigi csúcson a kriptopiac értéke 2904 milliárd dollár volt, innen hétfőre közel 1800 milliárd dollárral, vagyis 61 százalékkal 1139 milliárd dollárra csökkent a teljes piaci kapitalizáció. Múlt péntek óta közel 200 milliárd dollárnyi kriptovagyon égett el.

(Portfolio, The Independent)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!