Wizz Air-vezérigazgató a munkavállalóinak: Ha valaki fáradt, dolgozzon csak kitartóbban

2022. június 10. – 10:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Nem lehet úgy működni, hogy egy bázisról minden ötödik ember azért jelenti magát betegnek, mert fáradt. Mindannyian fáradtak vagyunk, de néha szükség van egy kis plusz erőfeszítésre”

– mondta Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója a cég alkalmazottainak címzett beszédében. A kijelentés azért kavart nagy port, mert a repülésben különlegesen komolyan kell venni a biztonságot és a pilóták odafigyelését, egyesek szerint pedig a Wizz Air fontosabbnak tartja ezeknél a profitot.

Nem tudni, ki szivárogtatta ki a cég belső kommunikációjából a videórészletet, de azt először az európai pilótákat tömörítő European Cockpit Association (ECA) töltötte fel az internetre, onnan vette át a CNN. Az ECA szerint ez felveti annak a lehetőségét, hogy a Wizz Airnél nem figyelnek eléggé a biztonságra.

A pilóták fáradtsága egy komoly téma a repülésbiztonságban, az elmúlt évtizedekben több halálos repülőgép-baleset is történt emiatt. Pont mivel ennyire komolyan van véve, felmerülhet az is, hogy a pilóták erre hivatkozva hagyják ki a munkanapjaikat, amik járatok lemondásához és késésekhez vezethetnek.

Valószínűleg így gondolja Váradi is, aki arra hívta fel a beosztottjai figyelmét, hogy a járatok törlése óriási kárt okoz a cégnek. Szerinte a kieső jegybevételeknél még nagyobb a cég hírnevében esett kár, valamint a kártérítésekben kifizetett összegek is jelentősek.

A fő turistaszezon elején komoly kavarodások vannak a légiközlekedésben, a légitársaságok nagy része beszerzési és személyzeti problémákkal is küzd. A Wizz Air ezekben egyébként saját bevallása szerint jól áll, a cég egyik szóvivője a kiszivárgott videóra reagálva azt mondta: a személyzet hiányzási rátája összesen is csak 4 százalékos.

A Wizz Air hivatalos reakciója szerint „ez a klip egy, a teljes személyzetnek (nemcsak a pilótáknak, hanem a légiutas-kísérőknek és az összes irodai alkalmazottnak) szóló tájékoztatóból lett összevágva, amely a legfontosabb üzleti aktualitásokról és a légi közlekedés előtt álló aktuális kihívásokról szólt. Az ellátási lánc problémái minden légitársaságot érintenek, különösen a személyzet elérhetőségét és jólétét.”

A Wizz Air fő riválisának számító Ryanair egyébként nem teketóriázott sokat, amikor a hetekben bevezetett légiközlekedési különadót kapásból áthárította az utasaira. Bár a Wizz Air ezt még nem tette meg, a cég elnöke szerint valószínűleg áremelkedést fog hozni az intézkedés.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!