A magyar gazdaság legerősebb háttérembere Orbán minisztere lesz

Legfontosabb

2022. május 16. – 12:51

A magyar gazdaság legerősebb háttérembere Orbán minisztere lesz
Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnökjelöltje várakozik 2015. július 22-én a Parlamentben, az Országgyűlés gazdasági bizottságának meghallgatása előtt – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy tudású gazdasági szakember hírében áll Nagy Márton, aki gazdaságfejlesztésért felelős miniszter lesz az újjáalakuló Orbán-kormányban. Nagy az elmúlt években a kormányfő gazdasági főtanácsadója volt, előtte hosszú ideig a Magyar Nemzeti Bankban dolgozott, ahol jó pár fontos intézkedés bevezetésében is fontos szerepe volt. Korábbi kollégái ambiciózusnak tartják, beosztottjainak és főnökeinek időnként nehéz pillanatokat is tud okozni, nehéz ember hírében áll.

„Alakulunk. Egyeztetés az új kormányról” – ezzel a szöveggel osztott meg szerdán egy fotót Orbán Viktor, amelyen az új kormánytagok láthatók. Az asztal távolabbi végén a jobb oldalon lehet látni az egyik új arcot, Nagy Mártont.

Nagy a gazdaságfejlesztési tárcát kapja, úgy tudjuk, ez alá tartozhatnak majd a tőkepiacok, bankok, biztosítók, nagyobb állami vállalatok (például MVM, postaügy), szerencsejáték, versenyképességi ügyek, és azt is hallani, hogy a magántőkealapok reformjába is belekezdhet.

A 46 éves Nagy Márton a kilencvenes évek végén diplomázott a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen. Makrogazdasági elemzőként dolgozott az Államadósság-kezelő Központnál, majd az ING-nél volt vezető elemző. 2002-ben került a Magyar Nemzeti Bankhoz, ahol 18 évig dolgozott. Matolcsy György 2013-as jegybanki megérkezése után, sokakkal ellentétben, pozícióban maradhatott, sőt feljebb lépett a ranglétrán. 2015-től az MNB alelnöke, a Monetáris Tanács tagja. Részt vett például a növekedési hitelprogram életre hívásában, ami két számjegyű bővülést hozott a vállalati hitelpiacon, és szerepe volt a devizahitelek forintosításában, a tőzsde államosításában és az MKB privatizációjában is.

A jegybankban a főnökei kiemelkedően okos, felkészült szakembernek tartották, bár elég törtetőnek is. Korábbi kollégái szerint nem lehet jó a főnökének lenni, „tényleg mindig úgy lépdelt felfelé, hogy kirúgatta az aktuális főnökét” – mondta róla korábban egy munkatársa.

Előfordult, hogy teljesen útszéli hangnemben adta tudtára valakinek, hogy nem elégedett egy leadott anyaggal, vagy hogy más a véleménye bizonyos dologban. Néhány kereskedelmi bankár se szereti, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Patai Mihály is összeszólalkozott vele még Unicredit-elnökként.

De abban a legtöbb vele dolgozó ember egyetértett, hogy mély tudású, nagy munkabírású, tehetséges szakemberről van szó.

A korábban szerényebb életvitelű Nagy fizetése jelentősen megnőtt, amikor vezető beosztásba került az MNB-nél, és ez meglátszott az életvitelén is. Drága öltönyökben és cipőkben szállt ki prémium autókból, hogy aztán valamelyik top étterembe sétáljon be. A csúcsidőszakában az összes állami tisztségével együtt többmilliós havi fizetéséből simán telt fényűzésre.

A három vezető gazdaságpolitikus egyike sem kedveli a másikat

A Pénzügyminisztérium élén maradó Varga Mihály, Nagy Márton és Matolcsy György MNB-elnök lesznek a legmeghatározóbb gazdaságpolitikusok Magyarországon, és köztudomású, hogy egyikük sem kedveli igazán a másikat. Varga és Matolcsy között évek óta húzódnak szakmai törésvonalak.

De Varga Mihály és Nagy között is volt már villongás, néhány éve Varga még nemzetgazdasági miniszterként arról beszélt egy, a minisztérium és a jegybank közötti vitán, hogy ő azonnal kirúgná Nagyot, ha az ő beosztottja lenne, miután Nagy túl vehemensen állt Matolcsy mellé egy nyilatkozatában.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke és Nagy Márton, az MNB alelnöke az Országgyűlés plenáris ülésén, 2015. november 4-én, az MNB 2012-es, 2013-as és 2014-es üzleti jelentéseinek és beszámolóinak vitája után – Fotó: Kovács Attila / MTI
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke és Nagy Márton, az MNB alelnöke az Országgyűlés plenáris ülésén, 2015. november 4-én, az MNB 2012-es, 2013-as és 2014-es üzleti jelentéseinek és beszámolóinak vitája után – Fotó: Kovács Attila / MTI

Nagy Márton és Matolcsy viszonya szintén nem ideális, olyannyira nem, hogy sajtóhírek szerint 2020-ban Matolcsy lemondásra szólíthatta fel az akkor még alelnökként dolgozó Nagyot. Ennek pontos okát nem tudni, többféle – nem hivatalos – magyarázatról lehetett hallani. Az egyik lehetséges ok, hogy Nagy jelezhette Orbánnak, ha Matolcsynak esetleg találnak valami testhez illőbb feladatot, akkor ő alkalmasnak tartja magát az MNB vezetésére. Ezzel túl messzire mehetett, Matolcsy mozdíthatatlannak tűnt már akkor is, és elképzelhető, hogy ez a próbálkozás visszajutott a jegybankelnök fülébe.

De más okok is közrejátszhattak abban, hogy Matolcsy elvesztette bizalmát Nagyban. Például a koronavírus-járvány elején több kérdésben is látványosan Varga Mihály álláspontja érvényesült Matolcsyéval szemben, és mivel az MNB akkor nem tudta meggyőzni a miniszterelnököt például államháztartási kérdésekben vagy éppen a devizakötvény-kibocsátásokkal kapcsolatban, valakinek el kellett vinnie a balhét.

Akkor több jegybanki vezető mellett Nagy Mártonnak is távoznia kellett, bár formailag lemondásról volt szó. Azt is lehetett hallani akkor, hogy Matolcsyt a különböző egyeztetésekre rendre elkísérő és a részleteket elmagyarázó Nagy Márton Matolcsy szerint nem állt ki kellően az elnök álláspontja mellett, többször fogalmazott meg különvéleményt.

Túl sokáig nem maradt munka nélkül Nagy, mert 2020 közepén Orbán Viktor miniszterelnök gazdasági főtanácsadója lett, mostanáig ebben a pozícióban volt, tehát eddig is befolyása volt a miniszterelnökre és a kormány gazdaságpolitikájára. Kérdés, hogy a tanácsadóból miniszterré előlépő Nagy munkakapcsolata hogyan alakul majd Varga Mihállyal és Matolcsy Györggyel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!