Az orosz államé lett a Renault oroszországi érdekeltsége

2022. május 16. – 10:39

frissítve

Az orosz államé lett a Renault oroszországi érdekeltsége
Vlagyimir Putyin megtekintette a Renault tulajdonában lévő Avtozvaz Togliattiban lévő gyárát 2012-ben – Fotó Alexey Druzhinin / Ria Novosztyi / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Teljes egészében Moszkva város tulajdonába került a Renault Oroszország – írta a Taszsz. A zárt részvénytársaság a Ranult-Nissan csoport részét képező Renault tulajdonában állt, ám a cég március 24-én az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború miatt leállította a termelést. A szerződés alapján az orosz államnak megvolt az előjoga arra, hogy hat éven belül kivásárolja a francia tulajdonost. Az összegről nem szólnak az orosz híradások.

Emellett az orosz államé lett teljes egészében az Avtovaz is, amelynek csaknem 68 százaléka állt a francia cég tulajdonában. Az orosz fél szerint így sikerül fenntartani a Togliattiban és Izsevszkben működő gyár termelését.

Az Avtovaz így továbbra is gyártja a Lada család autóit és ígérete szerint képes lesz ellátni a Renault-k szervizelését is.

A háború miatt életbe léptetett nemzetközi szankciók miatt Oroszország számos importtermékhez nem jut hozzá, így külföldről bajos lenne beszerezni az alkatrészeket. Erre az orosz állam már igyekezett kiskaput nyitni az úgynevezett párhuzamos import engedélyezésével. Eszerint márkakereskedői jog nélkül is hozhat be bármelyik orosz cég külföldi termékeket, amit szakértők az államilag szervezett csempészet rendszereként írtak le.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!