Párhuzamos importtal kerülné meg a Kreml a szankciókat

2022. május 6. – 19:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Miután az Ukrajna ellen indított háború miatt hozott nemzetközi szankciók következtében Oroszország nem jut hozzá a nyugati termékek jelentős részéhez, a Kreml lazítana az import szabályain. Az ipari és kereskedelmi minisztérium rendelete alapján márkakereskedői engedély nélkül is behozhatják az okostelefonokat, autókat és a hozzájuk szükséges alaktrészeket a vállalkozások – írta a Ria Novosztyi. „Ez lényegében államilag szervezett csempészet” – kommentálta a Telexnek egy orosz elemző.

Az orosz vezetés szerint viszont csupán arról van szó, hogy így a kereskedelmi haszon nem az érintett cégek oroszországi – jelenleg nem is működő – vállalkozásainál csapódik le.

A rendelet tételesen felsorolja, hogy mely márkák behozatalára vonatkozik a márkakereskedői engedély alóli felmentés: többek között olyan cégek termékei jöhetnek be az úgynevezett „párhuzamos import” révén, mint az Apple, az Asus, a Samsung, a D-Link, a Gigaset, a HP, a Motorola, a Panasonic, a Nokia, a Sony, a Mikrotik, az Intel, a Xeon, a Siemens, a Cisco, a H3C, az Industronic, a Neuman, a Fortinet, a Schneider Electric, a Hitachi, a Zyxe.

Az autóknál pedig a következő márkákra – és alkatrészeikre – érvényes a lazítás: Land Rover, Jeep, Jaguar, Chrysler, Bentley, General Motors, Cadillac, Chevrolet, Dodge, Mitsubishi, Renault, Tesla, Linkoln, Hummer, Rover, Mercedes-Benz, Daimler, Maybach, BMW, MINI, Volkswagen, Skoda, Audi, Porsche, Toyota, Lexus, Lamborghini, Ferrari, MAN, Scania, Isuzu, Maserati, Aston Martin, Subaru, Suzuki, Honda, Infiniti, Nissan, Freightliner, Peterbilt, Kenworth, Mack Trucks, Volvo, Daf Trucks, Rolls-Royce és Bugatti.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!