Megszakadtak a bértárgyalások a Tungsramban

2022. május 14. – 07:58

Másolás

Vágólapra másolva

Abbamaradtak a bértárgyalások a Tungsram gyár és a cég érdekképviseleti szervei között, miután kiderült, hogy elküldenek 1600 embert a vállalattól, amely nemrég csődvédelmet is kért – írja a Népszava. Ez utóbbiról, mármint a csődvédelemről amúgy nem tájékoztatták külön sem a dolgozókat, sem az érdekkéviseleteket, a hírt egy faliújságról kitett papírról tudták meg fél órával korábban – mondta Sallai Gábor, a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke.

Sallai beszélt arról is, hogy megszakadtak a bértárgyalások a cégvezetés részéről. „Az év elejétől az volt az álláspontjuk, hogy az esztendő második felében lesz aktuális a béremelés, erről tárgyaltunk folyamatosan, ám most ezt is felfüggesztették. Az álláspontok amúgy egyelőre nem találkoztak, a vezetés 6 százalékos emelést ajánlott, mi 12-t kértünk legutóbb” – mondta.

A Tungsram korábban is tartott már nagyobb, időszakos leállásokat, így lesz ez május végén is, amikor újabb két hétre leáll a gyártás a Tungsram Group öt hazai gyárában, Budapesten, Kisvárdán, Hajdúböszörményben, Nagykanizsán és Zalaegerszegen. Erre a vállalat kommunikációs igazgatója azt mondta, hogy a cég a nyári tervezett gyári leállásait előbbre hozza.

„Így ezek tervezetten május 30. és június 10. között, részleges leállással valósulnak meg. A részleges leállások gyáranként különböző területeket fognak érinteni. A leállás idejére a munkáltató az érintett munkavállalók részére szabadságot ad ki”. Hozzátette: a tervezett leállás is azt a célt szolgálja, hogy a cégvezetés tovább tudja üzemeltetni a vállalatot egy új, rentábilis üzleti struktúra alapján.

Csődvédelmet egyébként hasonló okból kértek, miután a cég hitelezője, az Eximbank inkasszót nyújtott be a Tungsram Operations Kft. számlájára. A Tungsram azt írta akkor, tiszteletben tartja, hogy a bank ilyen módon érvényesíti jogos érdekeit. Ezzel viszont a bank rendelkezne a számlára érkező források felett, és a vállalat csak úgy tudta biztosítani a működését, hogy ehhez az eszközhöz folyamodott.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass