Szomorú történelmi csúcs: április végén 2635,6 milliárd forint az államháztartás hiánya

2022. május 9. – 11:35

Másolás

Vágólapra másolva

Április végére összejött az államháztartás egész évre tervezett 3152,7 milliárd forintos hiányának a 83 százaléka – derül ki a Pénzügyminisztérium által kedden közzétette adatokból. A 2635,6 milliárd forintos deficit 326 milliárd forinttal nagyobb a március végéig összehozott több mint 2300 milliárdnál (ami nagyjából kétszerese volt a tavalyi első negyedéves hiánynak).

Április végéig 120 nap telt ebből az évből, ami azt jelenti, hogy a magyar állam naponta nagyjából 22 milliárd forintos mínuszt termelt idén. Vagy, még jobban leosztva: percenként nagyjából 15,3 millió forintosat. Vagyis ebben a tempóban

a magyar állam idei hiánya annyival nő, mire ön ezt a cikket végigolvassa, amennyiből meg lehetne venni egy átlagos méretű budapesti panellakást.

A pénzügyminisztériumi tájékoztatás szerint a központi költségvetés eredménye még ennél is rosszabb: 2669,7 milliárd forintos a hiánya. A társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 18,7 milliárd forintos hiányt, míg az elkülönített állami pénzalapok 52,8 milliárd forintos többletet értek el az év első négy hónapjában.

A PM kiemelte: a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított kiadások meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést. Nyugellátásokra 1679,6 milliárd forintot, a gyógyító-megelőző ellátásra pedig 709,1 milliárd forintot fizetett ki a kormány április végéig. A nyugdíjkiadásokat jócskán megdobta a februári 13. havi nyugdíjkifizetés, ráadásul idén lesz még egy nyugdíjemelés a felpörgött infláció miatt.

A költségvetési hiány elszállásában jelentős tényező volt persze a családosok adókedvezménye is. A korábbi, a márciusban közzétett adatok szerint a személyijövedelemadó-kiutalások 620,9 milliárd forintot tettek ki február végére.

A romló tendencia azonban áprilisban sem állt meg: a múlt hónapban 326 milliárd forinttal nőtt a hiány. Ez különösen azért aggasztó, mert a Portfolio.hu gyűjtése szerint

sem ekkora áprilisi deficitre, sem ekkora első negyedévesre soha nem volt még példa.

Így az éves tervezett hiány az első negyedév végi 72 százalékról 83,6 százalékra emelkedett, ez szintén olyan magas szint, amilyet egyetlen korábbi évben sem láttunk. Bár a költségvetési egyenleg alakulása sosem egyenletes, árulkodó, hogy a hiány ott tart, ahol időarányosan októberben kellene lennie. Ha az államháztartási hiány továbbra is ilyen tempóban nőne, akkor az első félév végére a hiány átlépné az egész évre tervezett 3152,7 milliárd forintos szintet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!