Kétszer akkora a költségvetés hiánya, mint tavaly ilyenkor

2022. április 08. – 12:03

Másolás

Vágólapra másolva

A központi alrendszer hiánya 2309,4 milliárd forint volt március végére szemben a tavaly első negyedévi 1144,1 milliárddal

– közölte az MTI a Pénzügyminisztérium (PM) gyorstájékoztatója alapján. Már az előző jelentésükből kiolvasható volt, hogy a családi adókedvezmény és a 13. havi nyugdíj dobta meg a hiányt.

Ezen belül a központi költségvetés 2331,4 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 39,2 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 17,2 milliárd forintos hiányt értek el.

Az első háromhavi deficit az idei évre előirányzott 3152,7 milliárd forintos hiánycél 72 százalékának felel meg.

A minisztérium azt írta, hogy magasabban teljesültek az egy évvel korábbihoz képest többek között a lakástámogatások és a nyugellátásokra fordított összegek is. Nyugellátásokra például 1340,4 milliárd forintot, a gyógyító-megelőző ellátásra 531,4 milliárd forintot biztosított a költségvetés március végéig.

A családi adó-visszatérítés keretében, azoknak a gyermeket nevelő szülőknek, akik a május 20-ig esedékes adóbevallásukban érvényesítik az adókedvezményt, a második körös kiutalási szakasz március elsején kezdődött – idézték fel.

A korábbi, a márciusban közzétett adatok szerint a személyijövedelemadó-kiutalások 620,9 milliárd forintot tettek ki február végére. A PM úgy fogalmazott: a jelenlegi háborús helyzetben kiemelkedően fontos, hogy hazánk gazdasága és költségvetése stabil maradjon, és a háború terheit ne a lakosságnak kelljen viselni.

„A költségvetésnek továbbra is prioritásként kell kezelnie a határvédelmet, a menekültek megsegítését, a családok támogatását és az adócsökkentések megtartását”

– jelezte a PM közleményében. A magyar államadósság a vártnál jobban, 76,8 százalékra csökkent 2021-ben, míg a költségvetés hiánya 6,8 százalékos lett.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!