Az ITM szerint már most több száz, elbocsátás előtt álló Tungsram-dolgozóért jelentkeztek be más cégek

2022. május 4. – 18:59

Másolás

Vágólapra másolva

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium arról tájékoztatta az MTI-t, hogy többféleképen igyekszik segíteni a Tungsramból elbocsátott munkavállalók elhelyezkedését: az érintett megyei kormányhivatalokkal, kamarákkal, térségi munkaerőigényt jelző gazdasági szereplőkkel, munkaerő-közvetítőkkel és -kölcsönzőkkel is együttműködnek annak érdekében, hogy a munkanélkülivé váló alkalmazottabb hamar munkába tudjanak állni.

A közlemény szerint a Tungsram Operations Kft. mostanáig csak vidéki egységeire jelentette be csoportos létszámleépítési szándékát, az egyeztetések több helyszínen is megkezdődtek. A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint az intézkedéseket legkorábban nyár közepi kezdettel, több ütemben tervezik megvalósítani.

A kormányhivatalok célzott szolgáltatásaikkal a szociális-jogi következmények kezelésében, az álláskeresésben és mielőbbi munkába állásban segítik a munkavállalókat. Alapvető törekvés, hogy a dolgozók lehetőség szerint azonnal kenyérkeresethez jussanak új foglalkoztatójuknál. Felvételükhöz a már futó programokban többféle állami támogatást igényelhetnek leendő munkaadóik.

A tárca szerint a gyakorlott szakemberek gyors elhelyezkedését jelentősen megkönnyítheti az élénk munkaerőpiaci kereslet: a cég vidéki telephelyeinek otthont adó városokban a csoportos leépítésben érintett létszámnál több üres álláshelyet tartanak nyilván. A közlemény szerint a kamarák közvetítésével vagy közvetlen céges megkeresések alapján már most több száz Tungsram-dolgozó továbbfoglalkoztatása iránti igényről tudnak a kormányhivatalok. A Tungsram április 27-én közölte, hogy megszünteti a hagyományos világítástechnikai termékek gyártását, ezért év végéig 1600 dolgozóját elbocsátja, a tervezett létszámleépítés legnagyobbrészt a gyári dolgozókat érinti. Az elbocsátott dolgozóknak a főváros is felajánlott ezer munkahelyet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!