Ezer munkahelyet ajánl fel a főváros a Tungsramból elküldött 1600 dolgozónak

2022. május 3. – 16:58

Ezer munkahelyet ajánl fel a főváros a Tungsramból elküldött 1600 dolgozónak
Kiss Ambrus – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Eredményes megbeszélésről számolt be Újpest polgármestere azután, hogy az országosan 1600, a kerületben 400 dolgozójától megválni készülő Tungsram vezetőjével, a cég szakszervezeti képviselőjével Kiss Ambrus főpolgármester-helyettessel és három újpesti parlamenti képviselővel találkozott kedden. A negyedik meghívott, a fideszes Zsigmond Barna Pál nem jött el.

„Nem dolgunk egy cég magándolgaival foglalkoznunk, az emberekkel van dolgunk” – mondta Déri Tibor a Városháza előtt tartott sajtótájékoztatón. A polgármester szerint a Tungsram és Újpest 125 éves közös történetéhez is méltó, hogy a cég és az önkormányzat megtalálta a közös hangot. (Jörg Bauer a tájékoztatón már nem vett részt.)

Déri szerint ígéret van arra, hogy a 400 munkavállaló akár fizetése megtartásával vehessen részt átképzéseken, hogy akár kimaradás nélkül válthassanak munkahelyet az elbocsátás után.

A kerület és a Tungsram állásbörzét is tervez, hogy minél több cég mielőbb rátalálhasson az álláskeresőkre.

A fővárost is bevonták a megbeszélésekbe, amelyek után a főpolgármester helyettese, Kiss Ambrus közölte: akár ezer álláshelyet fel tudnak ajánlani a főváros közmű- és más cégeinél.

A Telex kérdésére Kiss elmondta: ezek az álláshelyek nem a semmiből lettek, a munkát az érintett cégek dolgozói már így is sokszor túlórával látják el, ami hosszú távon nem fenntartható. Elmondása szerint a BKV 200 sofőrt és 200 további beosztásban újabb dolgozókat azonnal fel tudna venni, a közműcégeknél 390 dolgozónak tudnának munkát adni, a fővárosi fürdőknél 70-80 betöltetlen álláshely van.

Ehhez a főváros nem remél kiegészítő kormányzati támogatást, bár a sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a kormánynak is feladata van a helyzet megnyugtató rendezésében.

„Itt az ideje, hogy a kormány, amelynek Tungsram stratégiai partnere, pontosan elmondja, hogy mit kíván tenni a dolgozók és a vállalat érdekében” – mondta Varju László. A DK parlamenti képviselője megjegyezte, hogy már korábban is fordult Palkovics Lászlóhoz, ám sem személyesen a miniszter, sem az által vezetett Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) nem válaszolt a kérdésére. A válaszadási határidő lejárta után az ITM arra hivatkozik, hogy most már új parlament alakult, így Varjunak meg kell ismételnie a kérdését. „Ezzel a felelősségteljes magatartással foglalkoznak 1500 ember sorsával” – ironizált Varju, megjegyezve, hogy a kormányzat kevesebbet tett az ügyben, mint Újpest és a fővárosi önkormányzat.

Varju László – Bődey János / Telex
Varju László – Bődey János / Telex

Képviselőtársa, Barkóczi Balázs a kormányzati képviselet fájó hiányáról beszélt, miután a tárgyalásra a meghívott fideszes parlamenti képviselő, Zsigmond Barna Pál nem jött el.

Kanász-Nagy Máté az LMP-től szélesebb kontextusba foglalta a bajba jutott Tungsram helyzetét: szerinte a magyar és az európai árukat kiszorító kínai termeléssel is kezdenie kell valamit az EU-nak, mert Kína nem egyszerűen hatékony termeléssel tesz szert versenyelőnyre, hanem azzal, hogy „fittyet hány a környezetvédelemre és a munkavállalói jogokra”.

„Nekünk országos szinten, ellenzéki szinten is kell gondolkodnunk, hogy erre hogyan találjunk megoldást, annak érdekében, hogy a magyar és az európai termékeket versenyképessé tudjuk tenni” – mondta az LMP-s képviselő.

A munkaadókkal való tárgyalások általános menetéhez képest szokatlanul optimista sajtótájékoztatón hasonló bizakodással beszélt a Tungsram dolgozóinak szakszervezeti vezetője is.

„Örülünk a polgármester felajánlásának, szeretném kifejezni a dolgozók köszönetét, hogy foglalkoznak velük. Újpestiként büszke vagyok arra, hogy először itt kerül sor ilyen segítségnyújtásra” – mondta Sajnai Gábor.

Elhangzott az is, hogy az elmúlt héten már érkeztek céges megkeresések a fővároshoz, jelezve, hogy látnak lehetőséget a munkájukat elveszítők elhelyezésére. Igaz, sokaknak ehhez átképzésre lehet szükségük.

Esélyt adhat a dolgozóknak az a tény is, hogy a rendszerváltás óta most a legalacsonyabb a munkanélküliek aránya: a hazai munkanélküliségi ráta 3,6 százalékos, vagyis a potenciális munkaerő-tartalék 300 ezer fő körül van. (Ebben azonban szerepet játszik az is, hogy százezrek dolgoznak az EU más országaiban.)

Igaz, az eloszlás nagyon egyenetlen: északkeleten 7, az ország északnyugati részében alig kétszázalékos.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!