9 energiatakarékossági tipp az Európai Bizottságtól, amikkel gyengíthetjük Oroszországot a háborúban

2022. április 30. – 11:51

Másolás

Vágólapra másolva

Energiatakarékossági tanácsokkal fordul az Európai Bizottság és a Nemzetközi Energiaügynökség az európaiakhoz – szúrta ki a Porfolio.hu az ügynökség oldalán. Az apró egyéni vállalások nemcsak az európai állampolgárok pénztárcáját kímélhetik, hanem az orosz energiától való függőséget is enyhítik, ezzel pedig gyengítik Oroszországot a háborúban.

Az energiahatékonyság növelése a 2010-es években Európában nem volt a legfontosabb témák között, mert a fosszilis energiahordozók árának összeomlása után a kontinens korlátlanul tudott, viszonylag olcsó orosz gázt vásárolni. A koronavírus utáni gazdasági átrendeződésben viszont elszállt a gáz és a kőolaj ára, így Európa most már bánhatja, hogy korábban nem foglalkozott ezzel a kérdéssel olyan komolyan, mint például Japán.

Bár Magyarországon az energiahordozókat a lakosság egyelőre még hatósági áron vásárolhatja, Európa nagy részében a fogyasztók a piaci árat fizetik, ami miatt sokaknak többszörösére nőttek a számlái. A drágább rezsin kívül viszont természetesen a klímavédelem és az orosz-ukrán háború is fontos indok a takarékosságra.

Az Európai Bizottság és a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) a következő kilenc tipp követését javasolja az európaiaknak, amelyek betartásával szerintük az orosz gázimport 10 százalékkal csökkenthető és 220 millió hordó gázolajat lehet megspórolni:

  1. Tekerd lejjebb a termosztátot és feljebb a légkondicionálót! Az Európai Unióban átlagosan 22 fokosra fűtjük a lakásainkat, de sokan 19-20 fokban is kényelmesen érzik magukat. Pedig egy Celsius-fokkal alacsonyabb hőmérséklet körülbelül 7 százalékkal kevesebb energiafogyasztással jár.
  2. Állítsd át a kondenzációs kazán hőmérsékletét! A kazánok alapértelmezett beállításainak módosításával akár 8 százalékkal is csökkenhet a fogyasztás.
  3. Dolgozz otthonról az iroda helyett! Az EU-ban felhasznált kőolaj negyedét ingázók autói égetik el.
  4. Utazzatok többen egy autóval! Európában a legtöbb autós utazás egyedül történik, de szomszédok, kollégák szállításával is csökkenthető lenne a fogyasztás.
  5. Csökkentsd a sebességet az autópályán! Bizonyos sebesség fölött az autók energiafogyasztása egyre kevésbé hatékony, így akár 10 kilométer/órával lassabban haladva is sokat lehet spórolni.
  6. Hagyd otthon az autót vasárnap! Az autómentes vasárnapok már sok országban elterjedtek, számos városban kifejezetten erre a napra szerveznek gyalog is elérhető közösségi és kulturális programokat.
  7. Biciklizz, vagy sétálj a három kilométer alatti utakon! Az ilyen rövid távú autóhasználat is sok kőolaj felhasználásával jár, rövid séták vagy tekerések az egészségnek is jót tesznek.
  8. Használd a közösségi közlekedést! A tömegközlekedés egy főre jutó üvegházhatása jóval alacsonyabb, mint az autóhasználaté.
  9. Repülő helyett utazz inkább vonattal! Az 1000 kilométer alatti távolságokon sokszor lehet a vasutat is használni a repülő helyett, hiszen a vonatközlekedés károsanyag-kibocsátása a repülés töredéke.

A gáz és a kőolaj exportálása Oroszország egyik fő bevételi forrása, többek között ebből is finanszírozzák az Ukrajna ellen indított háborút. Az Európai Unió több állama is igyekszik csökkenteni az Oroszországból importált energiahordozók mennyiségét, de mások, mint Magyarország és Németország is, túlságosan kitettek ahhoz, hogy le tudjanak állni a gázvásárlással. Az energiaválság témáját ebben a cikkünkben jártuk körül nagyon részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!