Az MNB nyitott a zöld hitel folytatására

2022. április 26. – 16:35

Másolás

Vágólapra másolva

Az MNB vizsgálja, hogy milyen módon tudja a továbbiakban támogatni a zöld átmenetet, és nyitott a Zöld Otthon Program folytatására, írja a 24.hu.

Már egyetlen hazai banknál sem érhető el a Zöld Otthon Program szuperkedvezményes, legfeljebb fix 2,5 százalékos kamatozású, maximum 25 évre felvehető lakáshitele. A hazai hitelpiac egyik slágere volt ez a „zöld hitel”, a kizárólag új építésű ingatlanhoz igénybe vehető hitel állami kerete viszont múlt héten elfogyott. Jó pár levelet kaptunk csalódott olvasóktól, akik nagyon szerették volna igényelni a hitelt, a papírjaik rendben voltak, időpontot is foglaltak valamelyik kereskedelmi banknál, de az orruk előtt elfogyott a keret.

Az érdeklődők a zöld hitelek kimerülése után hirtelen az éves 2,5 százalékos hitel helyett már csak 5-6 százalékos piaci lakáshitelkamatokkal találkoznak. Ha egy 30 millió forintos hitelt megnézünk 20 éves időtávra, akkor a két kamatszint között 100 ezer forint a törlesztők közötti különbség. Nem összesítve, havonta! És ez a különbség vélhetően csak nagyobb lesz, hiszen az MNB kedden újabb kamatemelést jelentett be.

A jegybank a 24.hu megkeresésére most azt írta, értesüléseik szerint a Zöld Otthon Program keretösszegének április 5-i megemeléséig a hitelintézetek által befogadott kérelmek volumene meghaladhatta a program eredeti, 200 milliárd forintos keretösszegét. A 100 milliárd forintos keretemelés az MNB szerint azt tette lehetővé, hogy a hitelintézetek többségénél a már bírálat alatt álló hiteligények teljesülhessenek, továbbá ezen felül is biztosíthat szabad keretet.

A lap érdeklődött arról, várható-e újabb keretbővítés. Az MNB hangsúlyozta, hogy – elsődleges célja, az árstabilitás veszélyeztetése nélkül – hosszú távú környezeti fenntarthatósági szempontok érvényesítése mellett alakítsa ki monetáris politikai eszköztárát, amivel hozzájárul Magyarország fenntartható felzárkózásához. A jegybank ezért – a tavaly júliusban elfogadott zöld eszköztár-stratégiával összhangban – hosszú távon kívánja támogatni a hazai ingatlanállomány megújulását is.

A nemzeti bank vizsgálni fogja, hogy a 300 milliárd forintos keret kimerülése után milyen feltételek mellett tudja fenntartható módon támogatni a hazai zöld átmenetet. Hozzátették,

az MNB nyitott a Zöld Otthon Program folytatására egy olyan átfogó, a hazai lakásállomány energiahatékonyabbá válását célzó gazdaságpolitikai koncepció részeként, amelyben a kormány és a hazai bankszektor is egyaránt meghatározó részt vállal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!