Márciusra magához tért az ingatlanpiac: nőtt a hirdetések száma, lassan visszatérnek az érdeklődők is

2022. április 1. – 12:02

Másolás

Vágólapra másolva

Az Ingatlan.com friss összesítője szerint márciusra a háború és a gazdasági bizonytalanságok ellenére stabilizálódott a lakáspiaci kereslet-kínálat. Januárban erősen nyitott, de a februári világpolitikai és gazdasági események hatással voltak a hazai ingatlanpiacra is. A helyzet mostanra rendeződni látszik, az előző hónaphoz képest márciusban egyre több lakást hirdettek meg, miközben az érdeklődők száma sem csökkent jelentősen.

Bár az eladó lakóingatlanok iránti érdeklődés éves szinten majdnem 30 százalékkal esett vissza, februárhoz képest márciusban csak 3 százalékos volt a csökkenés.

Az eladó használt ingatlanhirdetések száma országosan és éves szinten 4 százalékkal csökkent, havi szinten viszont 12 százalékkal bővült a friss kínálat márciusban. 1733 településen több mint 38 ezer használt lakást és házat hirdettek meg a tulajdonosok és ingatlanközvetítők, az eladó lakóingatlanokra pedig több mint 340 ezer érdeklődés érkezett.

A nagyvárosokban és Budapesten 6-8 százalékkal csökkent a friss hirdetések száma, a községekben viszont 5 százalékkal nőtt. Az országon belül is jelentősek a eltérések: Baranya, Békés és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 13-29 százalékkal bővült a választék, Vas, Zala és Veszprém megyében 16-27 százalékkal zsugorodott.

„A friss adatok nem jelentenek meglepetést. Folytatódott a februári trend, vagyis a tavaly év eleji lendülethez képest mérséklődött a lakáspiac keresleti-kínálati oldala, az előző hónapokhoz képest pedig stagnálást mutatnak. Az Ukrajnában zajló háború, a bizonytalanabbá váló gazdasági kilátások és a dráguló lakáshitelek befolyásolják leginkább most a lakásvásárlókat és eladókat.”

– értékelte az adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az albérletpiacon is érezhető a szomszéd országot sújtó háború és a menekültek érkezésének hatása. Februárban rekordot döntöttek az albérletárak, márciusban pedig tovább élénkült a piac, amiben szerepet játszik az Ukrajnából menekülők lakáskereslete is, különösen a fővárosban, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyében. A Duna House előrejelzése szerint nyáron megint kilőhetnek az albérletárak, a három évvel ezelőttinél is drágább lehet majd a lakásbérlés.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!