Már érezhető a menekülthatás az albérletpiacon, újabb rekordot döntöttek az albérletárak

2022. március 21. – 10:37

Másolás

Vágólapra másolva

Februárban tovább élénkült a kiadó lakások piaca és új rekord született, a KSH-ingatlan.com lakbérindex szerint országos szinten 2 százalékkal emelkedtek a bérleti díjak januárhoz képest, éves összevetésben pedig 16,1 százalékos volt az emelkedés – közölte az ingatlan.com. A 2015-ös szintekhez képest 49 százalékos drágulás volt az országos piacon, ami csúcsot jelent.

Márciusban tovább élénkült a piac, amiben szerepet játszik az Ukrajnából menekülők lakáskereslete is, különösen a fővárosban, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyében – derült ki a KSH-ingatlan.com lakbérindexből.

Budapesten március közepén 160 ezer forint volt az átlagos bérleti díj a kínálati piacon, az V. kerületet 285 ezer forintos összeg jellemezte. A legnagyobb kínálattal rendelkező városrészekben, a XI., XIII. és XIV. kerületben 140-180 ezer forintért kínálták a bérelhető lakásokat a tulajdonosok. A fővároson kívüli piacon Székesfehérvár, Veszprém, Győr és Debrecen a legdrágább, ezekben a városokban 125-140 ezer forint volt március közepén az átlagos bérleti díj a kínálati piacon.

Korábban a Duna House is azt közölte, hogy az orosz-ukrán háború hatásai a magyar albérletpiacot is érinthetik, a szakértő szerint ugyanis az ideérkező ukrán állampolgárok többsége fizetőképes, és „átmeneti albérletkeresőként jelennek meg a hazai ingatlanpiacon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!