Publicus: A hivatalos adatoknál jóval magasabb, 24 százalékos inflációt érzékelnek a magyar vásárlók

2022. március 30. – 19:34

Másolás

Vágólapra másolva

A magyarok 56 százaléka mondta azt, hogy a magas árak miatt valamilyen termékről már le kellett mondania az utóbbi hónapokban, derül ki a Publicus Intézet közvélemény-kutatásából. A felmérés eredményeit szerdán tették közzé.

Tízből nyolc válaszadó szerint a bérek növekedése kisebb mértékű volt, mint az árak növekedésének üteme. A válaszadók a hivatalosnál jóval magasabb, 24 százalékos inflációs rátát érzékelnek, olvasható az összefoglalóban.

Legtöbben a ruházkodáson (36%) spórolnak, a választókorú magyarok csaknem harmadának (31%) bizonyos élelmiszerek megvásárlásáról is le kellett mondania az egyre növekvő árak miatt. Szórakozásról és a kultúráról 29 százaléknyian mondtak le, az üzemanyagon – az árstop ellenére – a magyarok negyede (26%) spórolt az elmúlt hónapokban.

A kérdőíves vizsgálatot március 25. és március 29. között a Publicus Intézet készítette felnőtt népességet reprezentáló nyolcszáz fő telefonos megkérdezésével. A felmérésbe bevont személyek nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a hazai lakosságot.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. friss előrejelzése szerint az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború, az ennek következtében meghirdetett széles körű nemzetközi gazdasági szankciók új, rövid és középtávon egyaránt nagy bizonytalansággal járó pályára kényszerítik a magyar gazdaságot. Az előrejelzés 9 százalékos átlagos inflációval, de legalább az ingadozások ellenére is összességében stabil forinttal kalkulál az év további részében.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom