Váratlanul gyorsan leállnak a magyar bankok a zöld lakáshitelekkel

2022. március 29. – 12:13

Másolás

Vágólapra másolva

Összesen 200 milliárd forint a keret, de mégis, már a keret kimerülése előtt vége a befogadásoknak.

Sorban jelentik be a bankok, hogy felfüggesztik a zöld hitelek kölcsönkérelmeinek befogadását. Az UniCredit és az Erste után így tett a CIB és az OTP is. Az ok minden esetben ugyanaz: fogyóban a jegybanki keret, és a már megkötött szerződések, valamint beérkezett igénylések alapján a bankok behúzták a féket, nehogy túlfussanak. Mindez azért meglepő, mert az utolsó publikus adatok alapján még 100 milliárd forint sem fogyott el a 200 milliárdos keretből.

Mint azt a Bank360.hu írja, az MNB által biztosított, és az ügyfeleknek csak 2,5 százalékos kamatot jelentő (gondoljunk bele, hogy a folyamatos kamatemelés mellett és közel két számjegyű infláció mellett ez mennyire kedvező) zöld lakáshitel kimerülőben van. Az OTP mindenesetre azt közölte a honlapján, hogy március 28-án felfüggesztette a termék értékesítését, a CIB pedig azt, hogy 30-ától nem fogad be új hiteligénylést, és felfüggeszti a termék értékesítését.

A már beérkezett kölcsönigényléseket még elbírálják, de valamennyi bank arra figyelmezteti az ügyfeleket, hogy csak akkor köthetnek majd velük zöld hitelszerződést, ha addigra még marad a jegybanki keretből.

A szabály úgy szól, hogy a Magyar Nemzeti Bank 120 milliárd forintig automatikusan befogadta, befogadja a bankoktól érkező forrásigényt a zöld hitelre. Valójában most ez az összeg merülhetett ki, vagy már ennek közelében járhatnak a bankok. Az ezen felüli összeg elosztásáról az MNB a bankok eddigi forrásigénylései alapján dönt majd. A hitelt forgalmazó bankok tehát most azért fékeznek, mert nem tudják biztosan, mekkora keretet kapnak még a jegybanktól.

A zöld hitelt forgalmazó bankok ugyanarra és szinte ugyanolyan szöveggel figyelmeztetik az ügyfeleket:

az igényelt kölcsönt csak akkor tudják folyósítani, ha az igénylővel kötött kölcsönszerződés alapján az MNB visszaigazolja a szükséges keretösszeg rendelkezésre tartását.

Amennyiben azonban a hitelbírálati idő alatt a jegybanki keret kimerül, akkor a bank nem tud az igényelt feltételekkel kölcsönszerződést kötni, még abban az esetben sem, ha a hiteligénylést egyébként elfogadta.

Most tehát a kölcsönszerződés megkötéséig azok az ügyfelek is izgulhatnak, akiknek a bank már befogadta az igénylését a maximálisan 70 milliós (átlagos hitelfelvevőként pedig nagyjából 30 milliós) zöld hitelre. Elhúzódó hitelbírálat és szerződéselőkészítés esetén ugyanis bármikor olyan helyzetbe kerülhetnek, hogy a bank széttárja a kezét és közli, hogy már elfogyott a jegybanki keret, és ezért mégsem veheti fel a kedvezményes hitelt – figyelmeztet a Bank360.hu

Az MNB elvileg dönthetne úgy is, hogy további keretet ad a 200 milliárdon felül a zöld hitelekre. Ez azonban nem valószínű. Már akkor sem lehetett érteni, amikor a program elindult, hogy a monetáris szigorítás után miért növel a jegybank likviditást, de a Zöld Otthon Program őszi elindítása óta azonban nagyot fordult a világ, felgyorsult az infláció és ezzel párhuzamosan a jegybanki kamatemelési ciklus.

A pénzügyi szigorítás idején ezért ebből a szempontból meglepő lenne, ha az MNB további keretet adna a 2,5 százalékos zöld hitelre. Később, az infláció letörése esetén azonban erre még sor kerülhet, hiszen a kedvező energiahatékonyságú házak, lakások építésének ösztönzése továbbra is fontos klímavédelmi cél.

Aki még az utolsó pillanatokban be tudja nyújtani valamelyik banknál a kérelmét a zöld hitelre, annak azért a sietség ellenére is figyelnie kell a speciális elvárások teljesítésére. Ellenkező esetben ugyanis még akkor sem kapja meg a hitelt, ha maradt még a keretből, vagy később kerülhet sokba a már felvett kölcsön – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!